Pénzügyőrök ellen emeltek vádat

Pénzügyőrök ellen emeltek vádat

fokhagymaKét pénzügyőr hozzájárulhatott ahhoz, hogy egy ismeretlen elkövető forgalomba hozhasson Magyarországon Kínából származó fokhagymaszállítmányokat vámtartozás megfizetése nélkül. A Kecskeméti Vám- és Pénzügyőri Hivatal elbocsátotta a két vámost és feljelentést tett az ügyben.

A vádirat szerint egy holland cég 2009. január 16-án Kínából származó fokhagyma szállítmányokat indított magyarországi átrakodással Románián keresztül Moldáviába. A szállítmányokat a Kecskeméti Vám- és Pénzügyőri Hivatal az Európai Unió egységes elektronikus árú-továbbítási rendszerében továbbította. A fokhagyma szállítmány huszonkétezer kilogramm volt és 2009. január 19-én érkezett Kecskemétre, a Bertrans Vámudvarba.

A holland árú-továbbítási okmányon az elsőrendű vádlott részére kiadott vámhivatali bélyegző lenyomata látható. A szállítmány elindítását az elsőrendű vádlott még azon a napon engedélyezte. Biztosítékaként az IBUSZ Utazási Irodák Idegenforgalmi Kft. egyedi garanciajegyét tüntette fel a pénzügyőr, aminek felhasználásával az elsőrendű vádlott a vonatkozó jogszabályok és utasítások figyelmen kívül hagyásával 2009. január 23-én vámmentesítést végzett az elektronikus árú továbbítási rendszerben. Nem várta meg azt, hogy a román vámhivatal elektronikus üzenetben tájékoztatta volna a magyar vámhivatalt az Európai Unió területéről kiléptetésről. Az árú-továbbítási okmány szerint a fokhagymának 2009. január 27-ig meg kellett volna érkezni a romániai Albita Vámhivatalhoz.

A Kecskeméti Vám- és Pénzügyőri Hivatal kérésére a román vámigazgatás azt a választ adta, hogy a szállítmányok nem érkeztek meg hozzájuk, valamint az okmányokon szereplő aláírások és bélyegzőlenyomatok hamisak.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott két kamionnyi, míg a másodrendű vádlott hasonló módszerrel, további két kamionnyi, összesen nyolcvannyolc tonna fokhagyma vám alóli mentesítését végezte el hamisított papírokkal. A pénzügyőrök nem tartották be az Európai Bizottság előírásait, ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az ismeretlen elkövető jogszerű vámtartozás megfizetése nélkül szabadforgalomba hozhassa a fokhagymaszállítmányokat az EU területén. De ahhoz is hozzájárultak, hogy az ismeretlen forgalomba hozó vámbiztosíték és vámfizetés nélkül értékesíthette a szállítmányt – ismerteti a vádirat. A vámtartozás az áfával együtt szállítmányonként meghaladta a tíz millió forintot.

A vádhatóság a két vádlottat folytatólagosan, részben társtettesként, hivatali visszaélés bűntettének az elkövetésével vádolja.

A tárgyalás a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyik majd, de a dátuma még nincs kitűzve. Az ügy ezzel nem fejeződött be, mert a Kecskeméti Vám-és Pénzügyőri Hivatal a szállítmányok miatt vám és forgalmi adó megfizetésére kötelezte a Bertrans Vámudvar Kft-t. Különböző formai okokra hivatkozott. A gazdasági táraság fellebbezett, majd annak elutasítása után bírósághoz fordult. A Bács-Kiskun Megyei Bírósághoz 2010 áprilisában meghozott ítéletében hatályon kívül helyezte a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága közigazgatási határozatát. A vámhatóság ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult.

Az MTI információi szerint a Legfelsőbb Bíróság már két kamion fokhagymaszállítmány ügyét tárgyalta és a vámhatóságnak adott igazat annak ellenére, hogy a vámosok garanciahamisítását az elektronikus rendszer tartalmazza. A Legfelsőbb Bíróságon csütörtökön folytatódik a per.

Magyarországon 2008-ban hatszáz hektáron négyezer-hatszáz tonna fokhagymát termeltek. A hazai fogyasztás kielégítésére ezerötszáz tonnát importáltunk, elsősorban Kínából. Kína adja a világ fokhagymatermésének hetvennyolc százalékát. A Vám- és Pénzügyőrség honlapjának adatai szerint 2009-ben Győrben, Szegeden és Csepelen hat kamionnyi, közel százharminc tonna Kínából származó fokhagymát árvereztek el.