Húsz éves a Magyar Hospice Alapítvány

Húsz éves a Magyar Hospice Alapítvány

Négy köztársasági elnökünk felesége vállalta közösen az idén 20 éves Magyar Hospice Alapítvány jubileumi évének fővédnökségét. Göncz Árpádné, Mádl Dalma, Sólyom Erzsébet és Schmittné Makray Katalin személyes szerepvállalásával és megjelenésével kívánt súlyt adni e hiánypótló egészségügyi szolgáltatás fontosságának.

1991-ben Polcz Alaine közreműködésével alakult meg a Magyar Hospice Alapítvány, amely céljainak megfelelően a rákbetegek számára elviselhetővé és emberhez méltóvá teszi életük utolsó szakaszát. Intézményük alaptevékenysége a fájdalomcsillapítás, a betegek méltóságának megőrzése az utolsó pillanatig, családjuk pszichológiai támogatása.

telefonszám

A palliatív, azaz fájdalomcsillapító egészségügyi hospice szolgáltatás iránt egyre nagyobb a társadalom igénye, miközben fenntartását és működtetését egyelőre csak kis részben támogatja az Országos Egészségpénztár. A jubileumi évben a Magyar Hospice Alapítvány a szolgáltatás ismertségének elterjesztésére, nemzetközi és hazai szakmai képzésekre, és nem utolsó sorban a társadalom további érdeklődésének fenntartására kíván fókuszálni.

Az egészségügyi szakmai program mellett ezt szolgálja a  2007 óta működő Nárcisz program. A tavaszi, országszerte megrendezett, népszerű Nárcisz futással, az őszi közös nárcisz ültetési akciókkal  ezrek figyelme fordul a palliatív kezelés fontossága felé. Külön pedagógiai program foglalkozik a fiatalok érdeklődésének felkeltésével az emberi méltóság, a szolidaritás ügye iránt.

Magyar Hospice Alapítvány

A Magyar Hospice Alapítvány költségei hatvan százalékát adományokból és pályázatokból kénytelen fedezni.

„Működésünk az évente nekünk kínált 1% adó nélkül ellehetetlenülne. Művészek, közéleti személyiségek, cégek, üzletemberek állnak mellénk, hogy betegek százainak nyújthassunk méltó egészségügyi, testi és lelki ellátást, támaszt.”  – írják jubileumi közleményükben.

Több, mint száz képzett önkéntes segíti a hospice munkát. 2010-ben az Év önkéntese díjat a Magyar Hospice Alapítvány egyik önkéntese kapta.

Kapcsolódó cikkek