Minőséget a magyar médiába!

Minőséget a magyar médiába!

tvKözszolgálati Kódex-egyeztetésen fogadta a Médiatanács két tagja a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsának képviselőit.

Az alapdokumentum tartalmára vonatkozó javaslatok mellett szóba került a közszolgálati és kereskedelmi média viszonya, melynek kapcsán a médiatanács részéről elhangzott, hogy a most zajló munka egyik célja az, hogy a közszolgálat értelmes fogyasztható műsorokat szolgáltatva igazi versenytársává váljon a kereskedelmi médiumoknak.

A közszolgálati kódex szakmai egyeztetés-sorozatának egyik állomásaként a médiatanács székházában fogadta Auer János és Kollarik Tamás, két jelentős fenntartható fejlődéssel és környezetvédelemmel foglakozó intézmény szakmai vezetőit. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot, amelynek elnöke Kövér László, tiszteletbeli elnöke pedig Szili Katalin, Bartus Gábor, NFTT titkár képviselte. A jövő nemzedékek ombudsmanjának képviseletében Czippán Katalin és Krómer István érkezett a találkozóra. A két szervezet a közszolgálati kódex tartalmára, és a párbeszéd folytatásra tett javaslatot.

Bartus Gábor hangsúlyozta, hogy ,, a mai világban nagyon fontos a hosszú távú érdekek figyelembe vétele. A demográfiai, környezetvédelmi, gazdasági kérdésekkel fenntarthatósági szempontból a társadalmi párbeszédben foglalkozni kell.” Az országgyűlési biztos irodájának szakértői kifejtették, hogy most és a jövőben is szívesen együttműködnek a médiatanáccsal a jövő generációk egészséges környezethez való jogának biztosítása érdekében.  

A beszélgetés során a kódex kritikájaként vetődött fel, hogy a fenntarthatatlan mintákat közvetítő kereskedelmi médiumok aránytalanul nagy befolyása és hatása mellett a közszolgálati adók környezetünkért való felelősségvállalást szolgáló pozitív üzenetei sem tudják majd a szükséges hatást elérni.  Auer János, a médiatanács tagja ezzel kapcsolatban azt mondta, a közszolgálati kódexben foglalt alapelveknek a kereskedelmi médiaszolgáltatás tartalmára nézve közvetlen ráhatása nincs. Ugyankor kiemelte, a legszélesebb civil és szakmai körben egyeztetett kódexnek és a közeljövőben megalakuló tizennégy tagú közszolgálati testületnek éppen az lesz a célja, hogy a közszolgálatban megjelenő tartalmak minősége javuljon, így tompíthatóak legyenek az említett hatások, és a minőségi javulás a kereskedelmi médiában megjelenő tartalmakra is pozitív hatást gyakoroljon.

Kollarik Tamás, a médiatanács tagja a beszélgetés végén hangsúlyozta, hogy a médiatanács számára fontos a minél szélesebb körű társadalmi párbeszéd kódex kialakítása során. Az ezzel kapcsolatos most zajló egyeztetés-sorozatról szólva elmondta:  “Nyitott párbeszédre hívunk továbbra is minden intézményt és szervezetet, amelynek javaslata van a készülő alapdokumentum tartalmára vonatkozóan, hiszen közös társadalmi érdek, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatások értékközvetítő alapon és értelmes fogyasztható formában váljanak versenytársává a kereskedelmi médiumoknak.”