Pozitív jövőt jósol a kormány a szakképzetteknek

Pozitív jövőt jósol a kormány a szakképzetteknek

boldog emberek

Tóth József elnök fontosnak tartana minden olyan elképzelést, amely arra irányul, hogy a szakképzés ne legyen úgynevezett zsákutcás képzés. Véleménye szerint nem kell mindig valami újat kitalálni, elég lenne a jelenlegi moduláris képzés felszínre hozott hiányosságait, és zavarait helyre tenni. Nem szerencsés az a koncepció sem, ami arra irányul, hogy a szakképző iskolában tanuló fiatalokkal töltsék fel az esetleges munkaerőhiányt. A társadalomnak képzett szakemberekre van szüksége, amelyhez a szakmai elmélet, a műveltséget gyarapító ismeret és a gyakorlat helyes arányát kell megtalálni.

Szakképzett emberek csoprtja

A jelenlegi tervezet azt rögzíti, hogy a közoktatás keretein belül a szakmatanulás, az időtartamát és a tanulók kimeneti tudását tekintve, többféleképpen lehetséges. Szakiskolákban, minimális közismereti oktatás mellett a tanulók a szakmai tudás gyakorlati és bizonyos elméleti részét tényleges munkahelyi tanulás, gyakorlás során sajátítják el hároméves képzés keretében. Ebből a képzési formából a diákok érettségit adó intézménybe osztályozóvizsgákkal léphetnek tovább. Bizonyos feltételekkel a szakiskolai képzés speciális szakiskola keretében is megszervezhető.

A szakközépiskola, négyéves képzésében, az érettségire és a szakmai vizsgára, valamint a szakmacsoportnak megfelelő irányú felsőoktatási felvételi vizsgára készíti fel a tanulókat. Szakközépiskolákban a szakképzettség megszerzéséhez a magyar nyelv és irodalom, valamint az idegen nyelv kivételével egy kötelező és egy kötelezően választandó tantárgy helyett szakmai tantárgyat kell választani. A szakmai érettségi vizsgák a tervek szerint emelt szintű vizsgák lennének. A közoktatási törvény koncepcióját várhatóan márciusban tárgyalja a kormány.