Ez lesz a Magyar Világtalálkozón

Ez lesz a Magyar Világtalálkozón

Konferenciák, magyarságismereti szabadegyetem és koncertek mellett lovagi torna, szépségverseny és táncház is színesíti az I. Magyar Világtalálkozó programjait június 30. és július 3. között Balatonlellén.

A rendezvény a Balaton parti település nyolc helyszínén több, mint száz programot kínál a résztvevőknek – mondta el Tanka László, a szervezőbizottság elnöke szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten. A Magyarsághíd-konferenciák és az egészségnap mellett Magyarságismereti szabadegyetem, ökumenikus istentisztelet, nemzeti kulturális gálaest és Európa-nap is várja az érdeklődőket. A konferenciákra előzetes regisztráció szükséges.

vágta

A hagyományőrző programok között folklórfesztivál, népzene, táncház és a falusi lagzi hangulatának felelevenítése is szerepel. Megrendezik a Magyarok Világszépe szépségversenyt is, de lovagi torna, gyermekek Ki mit tud-ja, divatbemutatók és sportversenyek is szerepelnek a kínálatban. A látogatók részt vehetnek a 2,5 méteres Megmaradásunkért szobor avatásán is, amelyet az erdélyi Jakab György készít el tölgyfából. A mű talapzatába “üzeneteket” rejtenek el az utókor számára.

A közönséget a többi között Demjén Ferenc, Soltész Rezső, Poór Péter, Keresztesi Ildikó, a Bikini és a Kormorán együttes szórakoztatja. A Találka téren a külhoni és anyaországi magyarok találkozhatnak és ismerkedhetnek meg egymással, bemutatkoznak a Kárpát-medencei régiók, valamint a többi között a nyugat-európai, észak-amerikai és ausztráliai magyarok is.     

A rendezvény másfél évtizedes építkezés eredményeképpen jöhet létre. A találkozó célja számba venni a magyar értékeket, megteremteni a “határokon átívelő, kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatkialakítás és együttműködés lehetőségét”. A találkozó látogatóinak a MÁV 50 százalékos kedvezményt biztosít. További információkat az érdeklődők a www.vilagtalalkozo.hu oldalon olvashatnak.