Kártérítés az iszapömlés károsultjainak

Kártérítés az iszapömlés károsultjainak

összefogó emberek

A tavaly októberi iszapömlés károsultjainak a március 5-én hatályba lépett rendelet értelmében 2011. március 20-ig kell benyújtaniuk, jogvesztés terhe mellett a támogatási kérelmüket. A devecseri önkormányzat a központi költségvetésből hívja le az adott összeget, melynek kifizetésére az ezt követő tíz napon belül kerülhet sor. A huszonnégy oldalas rendelet szerint az állami kártérítésre az a devecseri lakos jogosult, aki a károsodott lakóépület tulajdonosa, és a támogatásnál az egyéb forrásból megtérülő károkat is figyelembe veszik. Minden esetben egyedi elbírálás alapján állapítják meg a támogatás összegét, amely kiterjed a konyhakertekben, a gépjárművekben, a háztartási ingóságokban, bútorokban, háztartási eszközökben és ruhaneműkben esett károkra, illetve élelmiszer vásárlás támogatására is.

iszap

A benyújtott igényekről az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága dönt, a támogatás összegébe nem számít bele a segélyszervezetektől kapott élelmiszer, ruha és tisztítószer adomány, a Magyar Kármentő Alapból kapott támogatás, valamint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-től kapott egyszeri gyorssegély összege. Alapfeltételként a támogatott nevét, a támogatás összegét az önkormányzat közzéteszi.

A konyhakertekben és az elhullott haszonállat állományban keletkezett kárt annak fizetik ki egy összegben, aki nem részesült a Vidékfejlesztési Minisztérium jövedelempótló támogatásában, és rendelkezik a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által hitelesített kárfelvételi jegyzőkönyvével. A gépjárműkárok esetében a kárösszeget az OKF szakértője állapítja meg az autó életkorának és az amortizációnak figyelembevételével.

A háztartási ingóságokra vonatkozó kártérítést lakóépületenként változó mértékben kaphatják a vörösiszap-katasztrófa károsultjai, ezt a segélyszervezeteket tömörítő civil humanitárius koordinációs központ természetbeni támogatásával, a Magyar Vöröskereszt által adott háztartási technikai eszközökkel és a bútorokra beváltható utalvánnyal téríti meg az állam. Az utalványt a Magyar Bútor és Faipari Szövetségnél kell levásárolniuk a károsultaknak. Ruhaneműkre és élelmiszerre a károsult épületbe bejelentett személyenként kettőszázezer forintos értékhatárig terjed ki az állami kártérítés, ezt szintén készpénzben fizetik ki. Az önkormányzat a károsultakkal kárenyhítési megállapodást köt, amelyben a támogatott az ingóságokkal kapcsolatos kárigényéről lemond a Magyar Állam javára.