Csökkent a munkanélküliség Vas megyében

Csökkent a munkanélküliség Vas megyében

munkanélküliségTíz százalék alá csökkent a regisztrált álláskeresők aránya februárban Vas megyében. Több, mint háromszáz új munkahelyet hoztak létre. Kis statisztika Nyugat-Magyarországról.

A hónap végén 11462 munkanélkülit tartottak nyilván, kétszázhéttel kevesebbet, mint egy hónappal korábban – közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja csütörtökön az MTI-vel.

A munkanélküliség az elmúlt év azonos időszakában még meghaladta a 12 százalékot a  megyében, és még idén január végén is 10 százalék fölött volt. 2011 februárjában átlagosan 9,9 százalék volt a nyilvántartott álláskeresők aránya. A legalacsonyabb, 8 százalékos a munkanélküliség Szombathely környékén, míg Vasvár térségében eléri a 18 százalékot. A megye többi kirendeltségének körzetében, Celldömölkön, Körmenden, Kőszegen és Sárváron az gazdaságilag aktív népesség 10 százaléka nyilvántartott álláskereső.

A munkanélkülieknek egyébként hét százaléka pályakezdő. A február végén nyilvántartott közel nyolcszáz pályakezdő fele szakközépiskolát vagy általános iskolát végzett, tizenkét százaléka diplomás, tizenkét százaléka pedig gimnáziumi érettségivel rendelkezik.  

A munkanélküliek hatvannégy százaléka, 7329 ember részesül ellátásban. Az álláskeresők 26 százaléka, mintegy háromezer ember több mint egy éve nem tudott elhelyezkedni. Február végén összesen 2120 üres álláshely volt a megyében. Az új munkahelyek száma az előző év azonos időszakához képest háromszázhetven munkahellyel bővült. A munkáltatók idén februárban 1250 új álláshelyet jelentettek be, ebből ötszáznál többet a szombathelyi kirendeltségen.

Az üres állások felét az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás, a feldolgozóipar területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek, de kisebb arányban a mezőgazdaság, a kereskedelem, a szálláshely, vendéglátás, és az építőipar területén is tudnak munkavállalókat alkalmazni. Az új munkahelyek közel fele segéd- és betanított munkát, 37 százaléka szakmunkát jelent, míg 16 százaléka szellemi munkára irányul. A munkáltatók nagyrészt erdész, segéderdész, forgácsoló, hegesztő, kárpitos, gyártósori összeszerelő, szabó-varrónő, felszolgáló, lakatos mechanikai műszerész munkakört ajánlottak. Szellemi munkakörökben bérelszámolót és társadalombiztosítási ügyintézőt kerestek, felsőfokú végzettséggel pedig gépészmérnökök részére érkezett állásajánlat.