Megmarad a független adópolitikánk

Megmarad a független adópolitikánk

Orbán ViktorMagyarország egyelőre nem csatlakozik az euróövezet versenyképességi paktumához - közölte Orbán Viktor keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet a hét második felében esedékes Európai Tanács-üléssel kapcsolatban tartott. A döntés, a miniszterelnök szavai szerint, összpárti egyeztetés után, teljes nemzeti egységben született. Az ellenzék ezt tagadja.

A miniszterelnök azt mondta, a magyar kormány úgy döntött, a következő időszakban is fenntartja az adófüggetlenséget, vagyis azt, hogy önállóan állapítsa meg az adó mértékét. Közölte, a magyar parlamenti pártok képviselőivel egyeztetve teljes nemzeti egység alakult ki arról, hogy Magyarország ne mondjon le a független adópolitikáról, gazdaságpolitikájának középpontjában ugyanis az áll, hogy Közép-Európa, majd egész Európa legversenyképesebb adórendszerét építse fel.

A versenyképesség-növelő paktumról március 11-ről 12-re virradó éjszaka állapodtak meg az euróövezeti országok állam- és kormányfői Brüsszelben. A kormányfő emlékeztetett rá, ennek lényege, hogy az euróövezethez tartozó országok néhány területen megpróbálják a gazdaságpolitikájukat minden korábbinál szorosabban összehangolni. Adóügyekben a megállapodás ugyan óvatos, de egyértelmű az iránya, ugyanis a társaságiadó-alapok harmonizációját tűzték ki célul – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezzel szemben Magyarországnak független adópolitikára van szüksége. Ha Magyarország elfogadna egy olyan harmonizált alapot, mint amit most terveznek létrehozni, a magyar gazdaság jelentősen veszítene növekedéséből.

Ugyanakkor a versenyképességi paktumban foglalt más ügyek, például a nyugdíj, a munkaerőpiac vagy a költségvetési egyensúly kérdése lényegében egybeesnek a Széll Kálmán Tervben leírtakkal, vagyis a magyar kormány – folytatta – könnyedén aláírhatná a megállapodást, ha nem hat, hanem csak öt pontból állna, a problémát ugyanis a hatodik, az adóharmonizációra vonatkozó pont jelenti.

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy a magyar európai uniós elnökség nagy siker előtt áll, tekintettel arra, hogy a tagállamokkal sikerült tető alá hozni hat olyan jogszabály végső szövegtervezetét, amelyet most csütörtökön és pénteken az EU-s miniszterelnökök jóváhagyhatnak, júniusban pedig meg is születhetnek az Európai Bizottságban és az Európai Parlamentben is támogatott közös álláspontként. Ezek a törvények az euróövezet megvédését, valamint az EU-tagállamok gazdaságpolitikáinak összehangolását szolgálják.

Kitért továbbá az európai stabilitási mechanizmusra is, amely a tervek szerint 2013-ban kezdi meg működését, hitelezési kapacitása pedig el fogja érni az ötszáz milliárd eurót. Miután a pénzügyminisztereknek sikerült erről hétfőn megállapodniuk, úgy tűnik, csütörtökön “tető alá is hozhatjuk” – mondta.

Arra a kérdésre, versenyez-e egymással a hat jogszabály és a francia-német kezdeményezésű versenyképességi paktum, a miniszterelnök úgy válaszolt, versenyezni nem versenyez egymással, viszont átfedésben van. Az európaktum azonban csak azokra vonatkozik, akik csatlakoznak hozzá, az említett hat jogszabály pedig mindenkire. Hozzátette, ha az EU valaha is jogszabályt akar alkotni egy mindenkire kiterjedő adóharmonizációról, azt csak egyhangúlag teheti meg.

Arra a felvetésre, hogy a keleti csúcstalálkozó a hírek szerint és az eredeti tervek alapján mégiscsak a magyar EU-elnökség ideje alatt, de nem Magyarországon lesz, Orbán Viktor azt mondta, nem tud arról, hogy összehívták volna bárhol a keleti partnerség csúcstalálkozóját. Úgy fogalmazott, a közép- és kelet-európai országok államfőinek két-háromévente megtartott rendszeres találkozója nem uniós keretekben történik. Nekik lesz egy találkozójuk talán még ebben a félévben, ha minden igaz, Lengyelországban, de ez nem váltja ki a majd később Lengyelországban megrendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozót.

Török Zsolt a szocialisták szóvivője közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben az áll, ez csak a kormány álláspontja, amit az MSZP-vel nem egyeztettek. Scheiring Gábor, az LMP képviselője azt nem tagadta, hogy a kormány egyeztetett pártjával, de, úgy fogalmazott, az Európai Tanács ülésével kapcsolatos egyeztetésen, a miniszterelnök kijelentéseivel ellentétben, nem alakult ki egységes álláspont az adópolitikáról.