Eljárás a "magyarként" feltüntetett külföldi termékek miatt

Eljárás a "magyarként" feltüntetett külföldi termékek miatt

magyar?Megtévesztő hirdetések miatt indított eljárásokat a Gazdasági Versenyhivatal hazai kereskedelmi láncokkal szemben, miután azok úgy hirdetettek meg "magyar termék"-ként fogyasztási cikkeket, hogy az előállításukhoz használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek, illetve származási helyük többször nem is Magyarország.

A GVH csütörtöki, az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a CBA franchise-rendszer tagja, a Hansa-Kontakt Kft. egyik reklámkiadványban olyan termékeket is magyar termékként hirdetett, amelyek származási helye nem Magyarország volt. A példák közé sorolják a Szerencsi Party étbevonót, illetve a Tomi Kristály mosóport is. 

Az Aldi több, a forgalmazásában lévő terméket is a “Magyar minőség” felirattal lát el. A feliratot nemzeti színű háttér előtt kiemelten jeleníti meg az áruházi polccímkéken, televíziós reklámokban, reklámkiadványaiban, utcai plakátokon. A “Magyar minőség” szlogennek a magyar nemzeti színekkel együtt alkalmazása, valószínűsíthetően tévesen azt a látszatot keltheti a fogyasztóban, hogy magyar terméket vásárol, annak ellenére, hogy egyes ilyen szlogennel hirdetett termékek ugyan Magyarországon nyerték el forgalomba hozatali végső formájukat, de a termékek előállításához használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek.

Az Auchan egyik reklámkiadványában “Auchan Hungarikum” szlogennel olyan termékek jelentek meg, amelyek nem tartoznak a közismert hungarikumok körébe és azt a látszatot kelthetik, hogy száz százalékban magyar termékről van szó. E termékek között azonban vannak olyanok, amelyeket száz százalékban külföldi tulajdonban lévő vállalkozások állítanak elő és a felhasznált alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek. Ide sorolták a Rama margarint, az Omnia kávét, a Sió rostos őszibarackot, de a Borsodi és a Soproni sört is.

A SPAR, a Spar, Interspar és Kaiser’s üzlethálózatokat érintő országos reklámkiadványaiban is úgy hirdetett meg “magyar termék”-ként termékeket, hogy azok származási helye nem Magyarország.

A GVH ezért a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a versenyfelügyeleti eljárást indít.

Kapcsolódó cikkek