Több millió forintot gyűjtöttünk Japánnak

Több millió forintot gyűjtöttünk Japánnak

Boldog japán emberek

A humanitárius szervezet az beérkezett adományt a Japán Vöröskeresztnek továbbítja. Az ELTE japán szakos magyar hallgatói perselyeket kértek a Magyar Vöröskereszttől, hogy így kezdeményezzenek gyűjtést. Szerdán jelentkeztek azok a magyar szakon tanuló japán diákok is, akik a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak gyűjtöttek, levelükben köszönetüket fejezték ki a magyaroknak, hogy csatlakoztak a Magyar Vöröskereszt gyűjtőakciójához.

A Japán Vöröskereszt jelenleg bevetett csapatainak száma közel négyszáz, melyekben mintegy kétezer-négyszáz munkatárs, köztük orvosok, ápolónők és egyéb segélyszemélyzet van szolgálatban. Szétosztottak több mint százhuszonötezer takarót és folyamatosan ellátják a lakosságot a szükséges segélycikkekkel, eddig huszonötezer sürgősségi egységcsomagot osztottak szét. A Japán Vöröskereszt négyszázkilencvenöt orvosi csapata áll készenlétben és kétmillió önkéntest mozgósíthat országszerte.

Japán vöröskereszt dolgozója

Japán vöröskereszt dolgozója

A természeti katasztrófának eddig több mint 11 417 halottja és 16 273 eltűntje van a csütörtöki tokiói adatok szerint, a számok azonban tovább növekedhetnek. A legtöbb halálos áldozat, 6959 Mijagi prefektúrában van, Ivate prefektúrában 3349-an haltak meg, míg Fukusima prefektúra veszteséglistája 1049 halott. Mijagi prefektúrában, a rendőrség szerint a halottak száma meghaladhatja a tizenötezer főt. A kitelepítettek száma jelenleg 242.881, akiket Tohoku és Kanto régiók területén több mint kétezer evakuációs központban helyeztek el.

A teljesen megsemmisült házak száma több mint tizennyolc ezer, további száztizenhatezer súlyosan károsodott a földrengés és szökőár következményeként. Mijagi, Ivate, Jamagata és Fukusima prefektúrák területén több ezer háztartást pusztított el a cunami. Földcsuszamlás történt százharminckét területen, négy gát pedig összeomlott. Utak, hidak, vasutak, gátak károsodását több mint kétezer helyen jelentették.