Újabb rekordösszegű adomány a Gyermekrák Alapítványtól

Újabb rekordösszegű adomány a Gyermekrák Alapítványtól

Pénzt adó orvos

A Gyermekrák Alapítvány negyvenkétmillió forintért vásárolta meg azt a gyermekek és csecsemők vizsgálatára is alkalmas komplett video-endoszkópos toronyrendszert, amelyet Popovics György, a Szent Borbála Kórházat fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kért. A műszert Balogh István, a Gyermekrák Alapítvány elnöke 2011. április 5-én ünnepélyes keretek között adta át a Közgyűlés elnökének, valamint Dr. Kovács Józsefnek, a Kórház főigazgatójának. A sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényen jelen volt Beleznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere is.

 

adomány

Az országban egyedülálló, a legmodernebb technikával rendelkező video-endoszkópos torony

A főigazgató úr megnyitó beszédében elmondta, hogy a Szent Borbála Kórház Komárom-Esztergom megye legnagyobb egészségügyi intézménye, gyógyító tevékenységet nyolcszázhárom ágyon végeznek. Tatabánya város és környéke nulla-tizennyolc éves korú gyermekbetegeinek kivizsgálását és gyógyítását a Csecsemő-gyermekosztály látja el. A gyermek-diagnosztika gyors fejlődésével ma már alapvizsgálati igény az endoszkópia. A Kórház rendelkezik ugyan endoszkópos laboratóriummal, azonban a kis betegek ellátására is alkalmas készüléket ez idáig nem tudták beszerezni, a Kórház finanszírozási struktúrája ezt nem tette lehetővé. A hiánypótló műszer beszerzéséhez a Gyermekrák Alapítvány segítségét kérték.

 adomány

 A 42 millió Ft értékű műszer átadásán: Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Balogh István a Gyermekrák Alapítvány elnöke, Dr. Kovács József a Szent Borbála Kórház főigazgatója és Beleznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere.

Balogh István, a műszer átadásakor tájékoztatta a résztvevőket az Alapítvány munkájáról, és felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban a rákos megbetegedésekről és halálozásokról készült statisztikákban még sajnos mindig vezető helyen szerepel Magyarország. A gyermekkori rákos megbetegedésekben Komárom-Esztergom Megye is nagyban érintett. A kiemelkedően közhasznú szervezetnél negyvenhét rákos beteg gyermeket regisztráltak a megyéből; az Alapítvány Kuratóriuma ezért is döntött a kérés támogatása mellett.

 adomány

A Szent Borbála Kórház vezetősége arany fokozatú támogatói díj átadásával köszönte meg a nagy értékű adományt.

Dr. Czelecz Zsuzsanna osztályvezető főorvos és Dr. Káfony András a Gasztroenterológiai részleg főorvosa a műszer bemutatásakor hangsúlyozta, hogy az új endoszkópos torony kiemelten fontos feladatot lát el a daganatos gyermekek gyógyításában. A 21. századi fejlesztésű, komplett video-endoszkópos torony csecsemők és gyermekek vizsgálatára egyaránt alkalmas. A rendszerrel a felső és az alsó tápcsatornát tudják vizsgálni az orvosok. A video-endoszkópok lehetővé teszik a pontos diagnózis felállítását, és ha szükséges, a műtéti-terápiás beavatkozások elvégzését is. Hazánkban hasonló tudású készülék még nem üzemel, ez a rendszer egyedülálló az ún. chromo-endoszkópos technikának köszönhetően. Ennek lényege, hogy vizsgálat során a rendszer módosítja a vizsgáló fény alapszíneinek hullámhosszát, így a különböző rétegekből visszaverődő fényhullámok színkombinációi a felszín alatti mélyebb rétegeket is láthatóvá teszik. A vizsgáló orvos a képernyőn egyidejűleg látja a normál endoszkópos és a chromoendoszkópos képet, így az egészen korai stádiumban lévő legkisebb elváltozások is felismerhetőkké válnak.

 A Gyermekrák Alapítvány emblémája

A Megyei Közgyűlés elnöke és a Kórház főigazgatója a Szent Borbála Kórház arany fokozatú támogatói díjának átadásával köszönte meg a nagy értékű adományt Balogh Istvánnak a Gyermekrák Alapítvány elnökének.