Ártatlannak vallotta magát Hunvald György

Ártatlannak vallotta magát Hunvald György

Hunvald György felfelé néz Hunvald György egykori VII. kerületi szocialista polgármester, hátul Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő, fotó: Kovács Tamás/MTIElkezdődött a sok százmilliós kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett korrupcióval vádolt egykori VII. kerületi szocialista polgármester, Hunvald György és huszonnégy társának tárgyalása a Fővárosi Bíróságon.

A vádirat három nagyobb ügycsoportban rögzíti azt a számos, különböző súlyú bűncselekményt, amely az erzsébetvárosi önkormányzatnál 2003 és 2009 között történt. Van köztük sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződésekkel elkövetett több tízmilliós visszaélés csakúgy, mint néhány milliós vagy néhány százezer forintos, hivatali mobiltelefonok ingyenes használatával megvalósított bűncselekmény. 

Az ingatlanügyletekkel kapcsolatban az ügyészség szerint megállapítható, hogy Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori szabad demokrata elnöke hét önkormányzati ingatlan értékesítése során összesen hatszázmillió forintos kárt okozott a kerületnek, és további három ingatlan értékesítésével összefüggésben még mintegy 1,7 milliárd forintnyi kár okozását kísérelte meg. A vád szerint 2003-2004-ben az akkori kormánypárti politikus tizenhat ingatlannal kapcsolatban összesen háromszázhatvanhatmillió forint vesztegetési pénzt kért és kapott. 

Gál György

Gál György

A vád szerint a bűncselekmény-sorozat mechanizmusa az volt, hogy Gál ingatlanonként húsz-harmincmillió forintos vesztegetési pénzért közreműködött abban, hogy egy bizonyos vállalkozói körhöz kerüljenek az ingatlanok, amely kör a vétel után nem sokkal offshore cégeken keresztül jóval magasabb árért külföldieknek adta el azokat. 

Gál hamis ingatlan-értékbecslések készíttetésével tévesztette meg az önkormányzat képviselő-testületének többségét a reális, piaci vételárra vonatkozóan. Mindehhez Hunvald György nyújtott támogatást. Az önkormányzati ingatlanok ügyében Gált bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel és csalással, Hunvaldot pedig bűnszervezetben elkövetett csalással vádolja az ügyészség.

A sok százmilliós önkormányzati korrupciós botrányban csupán két, kisebb súlyú cselekményekkel megvádolt személy nyilatkozott úgy a bíró kérdésére, hogy részben, illetve egészen elismeri bűnösségét, Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármester és Gál György, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnöke viszont mindent tagadott. A két volt politikus a vádbeli, részben bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelésért, vesztegetésért, csalásért, hivatali visszaélésért halmazati büntetésként a törvény szerint akár tizenöt évet is kaphat.

A büntetőper kedden Gál György elsőrendű vádlott meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Kapcsolódó cikkek