Mesterházy Attila aktivisták ezreit reméli az MSZP képzéseitől

Mesterházy Attila aktivisták ezreit reméli az MSZP képzéseitől

Mesterházy AttilaMesterházy Attila

Egy több ezer tagból álló hatékony szocialista aktivistahálózat felépítését várja a következő két-három évben Mesterházy Attila pártelnök az MSZP-nek a közelmúltban elkezdődött országos képzéssorozatától.

“Ezen ellenzéki edzőtáborok résztvevőivel az ellenzéki politizálás technikáit, helyi, megyei és országos szinten bevethető taktikáit, fontos elemeit beszéljük végig” – mondta a politikus a vasárnapi pécsi sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, szeretnék, ha a párt tagjai az ellenzéki politizálás összes eszközrendszerével tudnának élni. Aktívabbak, kezdeményezőbbek, hatékonyabbak lennének a kisebb közösségekben, ezzel a Fidesz helyi szinten is a szocialisták sokkal keményebb ellenállásával szembesülne.

Magyarázata szerint a képzéseket azért kezdték el ilyen gyorsan, mert “a Fidesz irányából hallani olyan szándékokat, hogy jövőre előre hozott választások lennének”, s nem szeretné, ha ez felkészületlenül érné az MSZP-t. Az MTI kérdésére, miszerint kinek lenne érdeke 2012-ben előre hozott választásokat tartani, Mesterházy Attila azt válaszolta, hogy “vannak olyan vélemények, miszerint Orbán Viktornak”, aki még mielőtt teljesen elveszíti támogatottságát a társadalomban, “előre hozott választásokkal mentené át hatalmát, s nem várná meg, amíg kormányát elzavarják”. “Ebben van valamilyen politikai racionalitás, mi a magunk részéről komoly lehetőséget látunk egy előre hozott választásban” – jegyezte meg az MSZP elnöke.

Mesterházy Attila kitért rá, hogy képzéssorozatuk része a szocialisták azon Hallasd a hangod! elnevezésű kampányának, amely arról szól, hogy parlamenti képviselőik ellátogatnak mind a százhetvenhat egyéni országgyűlési választókerületbe, ahol konzultációkat folytatnak, beszélgetnek a választópolgárokkal, meghallgatják véleményüket az ország helyzetéről, egyéni problémáikról. A képviselők ezután megoldási javaslatokat dolgoznak ki azokra.

“A Hallasd a hangod kampány, az aktivisták képzése, valamint az ezekhez kapcsolódó, havonta sorra kerülő részországgyűlés célja, hogy az MSZP minél többet beszéljen az emberekkel, közelítsen feléjük, kifelé forduljon” – mutatott rá a pártelnök.

Mesterházy Attila arra az újságírói kérdésre, miszerint mit szól az MSZP parlamenti frakcióján belül végzett közvélemény-kutatás eredményéhez, hogy a frakció tagjainak többsége nem vele, hanem Gyurcsány Ferenccel képzeli el a jövőt, azt mondta, nem volt ilyen közvélemény-kutatás. “Bármilyen hihetetlen, az MSZP nem saját magával van elfoglalva. Én értem és még akár valahol el is fogadom, hogy a politikai ellenfeleinknek érdeke a szocialista pártot befelé fordítani, azt sugallni, mintha az MSZP állandóan csak ezekkel a belső vitákkal foglalkozna. Nincs ilyen típusú vita. Sőt, a párt egyre inkább egységesen kommunikál, valószínűleg ez zavarja a politikai ellenfeleinket” – jegyezte meg Mesterházy Attila.