Idén hatodik alkalommal osztják ki a Bolyai-díjat

Idén hatodik alkalommal osztják ki a Bolyai-díjat

Bólyai-díj szobra

A kétévente odaítélt díj adományozásáról tizenöt tagú díjbizottság dönt, melynek tagjai a magyar tudomány elismert képviselői, elnöke pedig a mindenkori magyar köztársasági elnök. Hét tagot jelölt a Magyar Tudományos Akadémia, hét tagot pedig az alapítók. A bizottság összetétele a döntés kihirdetéséig titkos, személyüket a Nemzeti Színházban tartandó díjátadási ünnepségen ismerheti meg a nyilvánosság.

Várkonyi Attila az alapítók nevében hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság ellenére folytatják a hagyományt, és biztosítják a Bolyai-díjjal együtt járó százezer adómentes eurót egy kiemelkedő magyar tudósnak. A sikert és az eredményeket, a tudomány területén éppúgy, mint minden más területen nem irigyelni, hanem bátorítani, ünnepelni, anyagilag és erkölcsileg is támogatni kell.

Várkonyi Attila alapító

fotó: Máthé Zoltán/MTI

Várkonyi Attila alapító

Szabó Gábor akadémikus, a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy a díj magas szakmai és társadalmi presztízst vívott ki magának. A díjra megfelelő tudós kiválasztása már zajlik, a díjbizottság elnöki tisztét az államfő, Schmitt Pál vállalta el. Az idei főtámogató az Erste Bank, további támogató a Carnation Internet és Légli Ottó borászata. Ezúttal is pályáztak támogatásra az Innovációs Alapból, ám az első pozitív visszajelzések után szerződéskötésre mégsem került sor. Ezt követően kezdődtek megbeszélések a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a díjátadóig ezek remélhetően sikerrel zárulnak.

A tájékoztató vendége volt Freund Tamás, a Bolyai-díj első kitüntetettje, aki felidézte, hogy a 2000-es esemény karrierje szempontjából meghatározó volt. “A média figyelme hirtelen felém és ezen keresztül a tudomány felé fordult” – mondta. Az akadémikus úgy véli, laboratóriuma megbecsülését és vonzerejét is jelentősen emelte a kitüntetés. Utóbbinak köszönhetően kiváló fiatal kutatókkal bővült a korábban is sikeres tudományos műhely. A nemzetközileg is elismert agykutató a közelmúltban két magyar származású kutatóval közösen, elsőként kapta meg a nemzetközi Agy-díjat, melyet szakterülete Nobel-díjának is neveznek.

Freund Tamás Agy-díjas neurobiológus

fotó: Máthé Zoltán/MTI

Freund Tamás Agy-díjas neurobiológus

A Bolyai-díj Alapítványt 1998-ban hozta létre magánvagyonából Karsai Béla, Lantos Csaba, valamint Somody Imre és akkori felesége. 2001-ben csatlakozott az alapítókhoz Várkonyi Attila és Alexander Brody. Az alapító okirat szerint a tudományterülethez nem köthető díj olyan magyar állampolgárságú vagy magyar származású személynek adományozható, aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén.

Az eddigi díjazottak: 2000-ben Freund Tamás neurobiológus, 2002-ben Roska Tamás villamosmérnök, 2004-ben Bor Zsolt lézerfizikus, 2007-ben Lovász László matematikus, 2009-ben pedig Ritoók Zsigmond ókorkutató.