Uniós támogatásból újult meg a szegedi Kultúrház

Uniós támogatásból újult meg a szegedi Kultúrház

A szegedi kultúrház

Az 1930-as években épült Alsóvárosi Kultúrházat napjainkban a ferences rend tartja fenn. Ennek megfelelően a beruházás költségeinek tíz százalékos önrészét ők adták. Valkony Károly, a projekt műszaki koordinátora a beruházásról elmondta, hogy a felújítás során megszépült a kulturális intézmény előcsarnoka, két terme és az öltözők is. Az átalakítás összesen több mint ötszáz négyzetmétert érint. Megújult az elektromos és gépészeti hálózat, korszerűsítették a fűtést, kicserélték a nyílászárókat és felújították a padlót is. A pályázat része az is, hogy akadálymentesítették az épületet.

A kultúrház a felújítás alatt

A kultúrház a felújítás alatt

Balogh Dóra intézményvezető elmondta, hogy kialakítottak egy ifjúsági közösségi teret és információs pontot is, amely komplex szolgáltatást nyújt majd a szegedi fiatalok számára. Az internetezés mellett az elsősorban középiskolásokat megcélzó foglalkozásokon a fiatalokat leginkább érdeklő témákat dolgozzák majd fel szakemberek és önkéntes segítők bevonásával. Az első előadássorozat a Tudni illik, hogy mi illik nevet viseli majd. Emellett önéletrajzíró tanfolyamot is szerveznek. A régi programok is megmaradnak, így a gobelinvarró kör ismét dolgozhat majd, csakúgy mint a nyugdíjas és a baba-mama klub.

Új elemként megalakul a természetjáró klub, amely először az ásotthalmi erdőbe látogat ki. Emellett kulturális foglalkozásokra is várják majd az érdeklődő ifjúságot, melynek témáit az ő igényeik szerint határozzák meg. A jövőben is folytatják a felnőtteknek szóló foglalkozásokat, valamint a bábszínházi előadások és kézműves foglalkozások is lesznek a megújult környezetben.