Az élet menete 2018-ban

„Ez a felvonulás minden népirtás ellen tiltakozik”

„Ez a felvonulás minden népirtás ellen tiltakozik”

ÉLet menetefotó: Szigetváry Zsolt/MTIÉlet Menete az élet és egymás tiszteletére emlékeztet - hangoztatta a vasárnap esti budapesti felvonulás indulása előtt Tarlós István az erzsébetvárosi Klauzál téren mondott beszédében.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kötődő eseményen a főpolgármester kiemelte, a fáklyás felvonulás tiltakozik minden népirtás, így az ellen a népirtás ellen is, amely 1944-ben “mindannyiunk szégyenére megtörtént”, ezt “elvitatni nem lehet, de nem is szabad”.

A vészkorszak egyben Magyarország tragédiája is, mert “bennünket is olyan veszteség ért, amit pótolni szinte lehetetlen” – fogalmazott Tarlós István, aki annak az óhajának is hangot adott, hogy “soha többet ne dobálhasson senki kézigránátokat sem keresztény templomra, sem zsinagógára, sem más vallási közösség legtiszteltebb helyére”. A főpolgármester ezzel a zuglói Kassai téri esetre utalt. Arra, hogy vasárnap valaki kézigránátot helyezett a Herminamezői Szentlélek Plébánia lépcsőjére.

Tarlós István hangsúlyozta, “együtt kell okulni a történelem sötét szakaszaiból, egyben egyik leggyászosabb szakaszából, a holokausztból”. A holokauszt a teljes kiirtást, a náci rendszer eltervezett és irányított népirtását jelenti – folytatta, hozzátéve, a nemzetiszocialista hatalom szerette volna megsemmisíteni a zsidóságon kívül a cigány, a lengyel és a fogyatékkal élő embereket, illetve a politikai és vallási ellenállókat. Utalt arra, hogy a koncentrációs táborokban kényszermunkát végeztettek a foglyokkal, amíg az üldözöttek meg nem haltak a kimerültségtől, a speciális alakulatok pedig tömegesen végezték ki a zsidó embereket és a nácik valamennyi politikai ellenfelét.

“Az emberirtás szörnyű bűnét sokáig hallgatás övezte, még a tankönyvek is hallgattak róla. Még a kommunista időkben is csak néhány ellenállóra emlékeztek, a nagyon nagy számú mártír szinte egy szót sem érdemelt, a holokauszt sokáig tabunak számított”.

Budapesten 2002-ben nyílt meg a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont, amelynek feladata a vészkorszak kutatása és az áldozatok emlékének megőrzése – tette hozzá. Erre büszkék lehetünk, hiszen a világon mindössze öt ilyen intézmény működik. Jeruzsálemben, Washingtonban, Berlinben, Londonban és Auschwitzban – mondta a főpolgármester.

Szalóky Ágnes énekel

Szalóky Ági énekesnő énekel a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján, a Terror Háza Múzeum megemlékezésén az híres életmentő Karády Katalin plakátja előtt. fotó: Mohai Balázs/MTI

Az Élet Menete Alapítvány idei, kilencedik magyarországi felvonulása az erzsébetvárosi helyszíntől, amely a régi pesti zsidó negyed területén van, a Parlamenthez vezetett. A menet több ezer ember, köztük politikusok és közéleti személyiségek részvételével, a sófár jelére indult el a Klauzál térről. A rendezvény indulásakor jelen volt a kormány képviseletében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szászfalvi László egyházi ügyekért felelős államtitkár és Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár, ott volt több szocialista politikus, így például Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, valamint Kökény Mihály és Hiller István volt szocialista miniszter, továbbá Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke és Aliza Bin-Noun, Izrael Állam budapesti nagykövete is.

Kapcsolódó cikkek