Egy nyugdíjas milliós támogatása a tarnamérai ovisoknak

Egy nyugdíjas milliós támogatása a tarnamérai ovisoknak

ovis kislány pénzt számolgat

A hetvennyolc éves Bollók József azért tette a felajánlást, mert életveszélyessé vált az óvodának otthont adó épület és a kicsiket kellett költöztetni. “Az nem ért volna semmit, ha öt-tíz ezer forintot adok, ezért azt gondoltam, ha adok egymilliót, az már valami” – indokolta döntését a férfi, aki egy egyszerű falusi kockaházban él családjával, felnőtt fiával és beteg feleségével.

Az egyébként tarnamérai származású férfi mindig keményen dolgozott, a többi között bolti eladóként, rakodómunkásként, állattenyésztőként és a helyi termelőszövetkezetben traktoros csoportvezetőként kereste a kenyerét.  Vargáné Tóth Márta, az ezerhétszáz lakosú Tarnaméra, illetve a szomszédos, négyszázhetven lelkes Zaránk körjegyzője elmondta, hogy immár két évtizede küszködnek az óvoda végleges elhelyezésével. Évről évre pályáznak, ám mindezidáig hiába.

Boldog óvodások

Azután, hogy végleg életveszélyessé nyilvánították az intézménynek otthont adó, több mint száz éves vályogépületet, az úgynevezett öreg iskolában helyezték el ideiglenesen a gyerekeket, viszont emiatt az új iskolában össze kellett zsúfolni a tanulókat. Egy új óvoda kialakítása mintegy százhatvanmillió forintba kerülne, az öreg iskola végleges óvodává alakításához pedig harminc-harmincötmillió forint kellene. Utóbbi esetben viszont nem oldódna meg az iskola zsúfoltsága.

Az egymillió forintot egy óvodafejlesztési célszámlán kezelik, elkülönítetten a költségvetéstől és azt remélik, hogy a felajánlás másokat is adakozásra késztet. A mostoha körülmények ellenére az ideiglenes óvoda népszerű nemcsak a tarnamérai szülők, hanem a szomszédos településeken élők körében is, mert például az egyik csoportban a természetközeliségre nevelő úgynevezett Freinet-módszer szerint oktatják a kicsiket. Emellett referenciaintézménye az országos Játékmese Programnak.