Civilek mentik meg a somogyi múzeumokat

Civilek mentik meg a somogyi múzeumokat

Somogy Megyei Múzeum

Ábrahám Levente, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője szerint félő, hogy a tervezett jogszabályváltozások tovább sújtják az ágazatot. Beszerzésre egyáltalán nincs pénzük, reménytelen bármilyen műkincshez, festményhez vásárlással hozzájutniuk. „A működéshez a megyei önkormányzattól egyetlen forintot sem kapunk, a dologi előirányzat nulla forint, azt nekünk kell saját erőből kigazdálkodni” – tette hozzá.

Somogy Megyei Múzeum, kiállítóterem

Somogy Megyei Múzeum, kiállítóterem

A megszorító intézkedések miatt szűkültek a kulturális szolgáltatások. A már megszokott programokat azonban, ha szerényebb keretek között is, de megtartják, így a múzeumok éjszakája sem marad el. Májustól október végéig minden gyűjteményük és kiállítóhelyük, így a szennai néprajzi gyűjtemény is kinyit és teljes nyitva tartással üzemel. Az újvárfalvi Noszlopy Gyűjtemény üzemeltetését, fenntartását a megyétől átvette az Újvárfalváért Egyesület. “Nem hagyhattuk, hogy feledésbe merüljön ez a 48-as emlékhely” – mondta Kiss Péter Pálné polgármester.

A lakócsai néprajzi gyűjteményt is a megyei önkormányzat működtette. A környező településen élők a bezárás helyett összefogtak a fennmaradása érdekében. A területi horvát kisebbségi önkormányzat, a nemzetiségi települések, Tótújfalu, Szentborbás, Potony vezetői és Lakócsa polgármestere a napokban egyezett meg abban, hogy a tájházat a felújítás után közösen működtetik – mondta Kapitány Orsolya, a megyei múzeum néprajzi osztályának vezetője.

Bizonytalan a sorsa Somogy egyetlen vidéki múzeumának, a barcsi Dráva Múzeumnak. Mészáros Ádám igazgató a költségvetés folyamatos csökkenéséről, létszámleépítésről számolt be. Az önkormányzat az idén további leépítéseket helyezett kilátásba – mondta, hozzátéve: ez egyenlő lenne a kiállítóhellyé történő leminősítéssel.