Kitörési pont lehet a fogászati turizmus

Kitörési pont lehet a fogászati turizmus

fogorvosMagyarországnak más, sikeres országokhoz hasonlóan azokra a területekre érdemes erőforrásokat csoportosítania, ahol a legjobbak,  „bajnokok” tudunk lenni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy csütörtöki szakmai konferencián, a Pest megyei Herceghalmon. 

Orbán Viktor

A kormányfő hangoztatta, a magyar állam jó és méltó célpontokat keres fejlesztési forrásaihoz, s ezeket a célpontokat konzultációkkal találja meg.

Orbán Viktor az első magyar fogászati turizmus-fejlesztési konferencián mondott beszédében a turizmus ágazatán belül kitörési lehetőségnek nevezte a fogászati turizmust. Úgy vélekedett, ez a szegmens egyike azoknak a területeknek, amelyekkel Magyarország  jelenlegi versenyelőnyét kihasználva megmutathatja Európának, miképp tud talpra állni, hogyan képes munkatársadalmat építeni. Eközben tudomásul vesszük, hogy a pénzügyi válság előtti időkhöz már nem lehet visszatérni – tette hozzá, hangoztatva, ugyanakkor a Nyugatnak is meg kell újulnia, a jóléti társadalmak helyett munkatársadalmakat kell felépíteni. Mi ebben is  versenyelőnyben” vagyunk – húzta alá.

Orbán Viktor rámutatott, az elmúlt években a magyar jogrend és a magyar alkotmány nem tudta az embereket megvédeni attól, hogy adóforintjaikat rossz elvek szerint költsék el. Azonban 2011. minden téren Magyarország megújulásának éve lesz, miután sikerült megállítani az ország szakadék felé robogó vonatát – fogalmazott a miniszterelnök. A tanácskozáson a kormányfő együttműködési megállapodást írt alá Szűcs Lászlóval, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, amely szerint a magyar állam támogatja az Európában jelenleg is piacvezető fogászati ágazat szakmai berkeiben kidolgozott fejlesztési programot.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, az állam számára méltó és jó befektetés a fogászati turizmus támogatása azért is, mert munkahelyeket teremt. A mostani megállapodás modell értékű lehet más ágazatok számára – fűzte hozzá a miniszterelnök.

“Mi bízunk önökben” – mondta Orbán Viktor, és ígéretet tett arra, hogy a jövő héten a programhoz szükséges pénzt átutalják. A konferencia fővédnöke, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arról szólt, hogy az egészségturizmus – ezen belül a gyógy- és a fogászati turizmus – kiemelt szerepet kap a Széchenyi Tervben. Emlékeztetett, körülbelül egy éve dőlt el, hogy az egészségiparnak, ezen belül a gyógy- és a fogászati turizmusnak kiemelkedő szerepet kell kapnia a magyar gazdaságban. A miniszter úgy fogalmazott: “leszámoltunk azzal az illúzióval, hogy a kitörés az állam segítsége nélkül is lehetséges, ezért álltunk a miniszterelnökkel együtt a most induló fejlesztési program mögé”.

Szűcs László arról számolt be, hogy tizenkét pontban határozták meg a program legfőbb teendőit, amelyek között a további piacszerzés, a költségek optimalizálása, a technológiai fejlesztés, illetve az is szerepel, hogy perspektívát nyújtsanak a végzett fogorvosoknak az itthon maradáshoz. A most induló program révén három év alatt kétszeresére, öt év alatt háromszorosára nőhet a fogászati ellátás miatt az országba érkező külföldiek száma – ismertette. Az európai fogászati turizmus közel negyven százaléka Magyarországra irányul. Évente mintegy hatvan-hetven milliárd forint bevételt hoz.

A másfél éves munkával kidolgozott gazdaságfejlesztési és egészségturisztikai modell fő célja Magyarország vezető szerepének megőrzése a fogászati szegmens szereplőinek összefogásával, egységes nemzetközi kereskedelmi, marketing és minőségbiztosítási, illetve regionális és európai integrációs politikával. A magyar fogászati turizmus fejlesztési programjának megalkotásában mintegy kétszáz fogorvos és rendelőtulajdonos, több szakmai szervezet vett részt az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. koordinálásával – hangzott el a konferencián. A rendezvényen bejelentették a szakmai összefogást garantáló független testület, a Professzori Tanács megalakulását, és bemutatták a grémium tagjait.