Sikeres akcióban rábukkantak a hatvan milliós csalásra

Sikeres akcióban rábukkantak a hatvan milliós csalásra

Kezek a bilincsben

Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője elmondta, hogy a rendelkezésre álló információk szerint a számlagyár három korlátolt felelősségű társaságból, főként Pest megyei, illetve budapesti cégekből állt. Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy hány cég érintett, ezek milyen székhelyű cégek, és összesen mekkora értékben vettek fiktív költségszámlát. A szóvivő szerint lehet, hogy országos hálózatról van szó.

Számlák egy asztalon

A házkutatások helyszíneiről Sárközi Alexandra nem kívánta megnevezni az érintett településeket, csupán annyit mondott, hogy többnyire Pest megyében, egyebek mellett Szentendrén vizsgálódtak. A házkutatások során talált valótlan számlák áfatartalma meghaladja a hatvanegymillió forintot, de a pénzügyi nyomozók és a revizorok vizsgálják az érintett cégeket és az általuk befogadott számlákat is, így az összeg várhatóan jelentősen emelkedni fog.

Jelenleg öt embert gyanúsítanak különösen nagy értékre elkövetett adócsalással, egyikük előzetes letartóztatásban, egy másik ember pedig házi őrizetben van, egy ilyen nagyságrendű adócsalásért az elkövetők nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. Az illegális gazdálkodók számláján huszonkilencmillió forintot sikerült zárolni, tehát ennyivel már biztosan csökken az adócsalás miatt az államkasszát ért kár.