„Csak Isten tud valós alternatívát nyújtani”

„Csak Isten tud valós alternatívát nyújtani”

Bölcskey GusztávBölcskey Gusztáv

Legyen a múlté a szégyen, a megaláztatás és az az indulat, ami keresztre vitte Jézust; húsvét üzenete az újrakezdés, ez Isten valódi alternatívája - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban tartott ünnepi istentiszteleten. 

Amikor húsvétot ünnepeljük, akkor azt köszönjük, hogy Isten alternatívát nyújtott arra, amire mi nem tudunk: a bűnre, a halálra és az indulatokra – mondta a püspök a templomot zsúfolásig megtöltő híveknek.    

“Húsvét hajnalának világosságát csak az értékeli igazán, aki beleborzongott a nagypénteki déli sötétségbe. Megláttuk milyen az, amikor az ember önkényének, az ember diktatúrájának ki van szolgáltatva az élő Isten.” Bölcskei Gusztáv kitért arra is, hogy bár Jézus “megszégyenítve, lemeztelenítve, kigúnyolva és megalázva” függött a kereszten, de másnap Isten válasza az volt, hogy újrakezdést kínált. “Nagypéntek és húsvét kettősségében nem igaz a régi mondás, hogy amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten.”

Sokszor érzi úgy az ember – fogalmazott -, hogy nincs megoldás, hogy nincs alternatíva az élet nehézségeiben, sokszor nem látjuk, hogy “merre tovább.” Egymást érik a világban a “nagyon bölcsnek kikiáltott válságkezelő megoldások. Mindenki válságot akar kezelni a világban, csak éppen azt nem látjuk, hogy lenne olyan megoldás, amiben megmarad az ember embersége.”

“Vannak hamis alternatívák, látjuk a közelünkben is. Az nem alternatíva, hogy akinek valami nem tetszik, az kivonul a parlamentből, vagy akinek valami nem tetszik az bevonul Gyöngyöspatára. Ezek nagypéntek indulatát idézik, aminek a vége nem a világosság, nem a megoldás” – fogalmazott Bölcskei Gusztáv. Figyelmeztetett arra is, húsvét nem az ember nagy teljesítményének az ünnepe, csak alázattal szabad viszonyulnunk hozzá. Miután Bölcskei Gusztáv folytatta az egyik hívő rosszulléte miatt percekre megszakadt az igehirdetését. Az úrvacsoraosztás előtt Isten áldását kérte az egybegyűltekre.