Pécs nyilatkozatba foglalta saját értékeit

Pécs nyilatkozatba foglalta saját értékeit

Pécs

A nyilatkozat rögzíti, hogy Pécs a kultúra városa. Kétezer éves hagyományaival, világörökségi értékeivel, hatszáznegyvennégy éves egyetemével, gazdag természeti értékeivel, életerős és tettre kész polgáraival olyan életközösség, amelyben a fiatalok lehetőséget kapnak jövőjük megalapozására, a családok a biztonságuk megteremtésére, míg az idősek a tisztes, békés életre.

Páva Zsolt, polgármester

Páva Zsolt, polgármester

A dokumentumban olvasható az is, hogy Pécs olyan európai város, amely hagyományainál fogva embereket, kultúrákat, vallási örökségeket, nyelveket köt össze, és ahol minden ember személyében is értéket képvisel, minden ember barátokra, közösségre lelhet. A nyilatkozat szövege szerint Pécs tiszteli és ápolja a magyar történelem és kultúra legszebb hagyományait, találkozási pontja Magyarország sokszínű kulturális törekvéseinek. Tizenöt alkotót név szerint is felsorol, akik Pécset kiemelkedővé tették a magyar városok sorában.

A dekrétum kitér arra, hogy Pécs barátságos város, amely tiszteli az ember szabadságához, boldogulásához, biztonságához fűződő jogát, tiszteli a véleményszabadságot és felelősséget érez minden pécsiért. Gondoskodik a rászorulókról, esélyt teremt a leszakadóknak. A dokumentumban szerepel, hogy Pécs a tudomány, a szellem városa, amely otthont ad Magyarország első egyetemének, megbecsüli és támogatja a tudomány művelőit, emellett befogadó város, amely kinyújtja kezét minden ember felé, aki egy órát, egy napot, egy évet vagy egy életet tölt itt.

Pécs

Pécs

Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere a nyilatkozat elfogadásának szükségességét korábban és a hétfői közgyűlésen is azzal indokolta, hogy több mint két évtized telt el a rendszerváltás óta, de a város mostanáig írott formában nem tudta megfogalmazni, hogy igazából kik is a pécsiek, mi az identitásuk, mik azok az értékek, amikre büszkék lehetnek. Egy ilyen dokumentum erősíti a polgárok közösségét, városszeretetüket, ragaszkodásukat, ugyanakkor a kívülállók számára is egyértelmű képet ad a városról, polgárairól, a közös értékekről. A nyilatkozat elfogadásához jó apropót ad a megújulást jelképező tavasz, a húsvét, valamint Magyarország hétfőn aláírt új alaptörvénye is.

A nyilatkozatot a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői támogatták, a Jobbik két városatyája nemmel szavazott, az MSZP és az LMP képviselői távol maradtak a közgyűléstől. A jobbikos politikusok azért nem szavazták meg az előterjesztést, mert szerintük Pécsnek már van fundamentuma, amelyet a világörökség részévé nyilvánított ókeresztény sírkamrák, az ezeréves egyházmegye, az 1367-ben alapított egyetem, valamint e hármat összekacsoló gondolat, a kereszténység jelent.

Az MSZP és az LMP azzal indokolta képviselői távolmaradását, hogy hiányolják a nyilatkozat előkészítését, az azzal kapcsolatos demokratikus párbeszédet. Nehezményezik, hogy a közgyűlésre olyan, a családi értékeket kiemelő ünnepen került sor, melyet a Fidesz-KDNP is fontosnak tart.