Húszmilliós határig segítene az állam a devizahiteleseknek

Húszmilliós határig segítene az állam a devizahiteleseknek

Ház a pénzen

Rogán Antal szerint egy államilag támogatott és szabályozott rendszerben, ahol területi és időbeli kvóták is léteznek a rossz lakáshitelek kivezetésére, van lehetőség arra, hogy minden problémával külön foglalkozzanak. Úgy fogalmazott, hogy húszmillió forint fölötti lakásnál a szociális jogosultság az emberek előtt nehezen lenne magyarázható. Kiszámítható törlesztőrészlettel akarnak segíteni annak a nyolcvanöt százaléknak is, amely eddig is rendesen fizette a részleteket. Az ő esetükben viszont garanciadíjat várnak a bankoktól, így a két összeg valahol ki fogja egyenlíteni egymást.

Pénzt számoló ember

Rogán Antal becslése szerint ezen felül a költségvetésnek tizenöt-húsz milliárd forint közötti terhe lesz, amelyet minden évben vállalnia kell. Terveik szerint az alacsony és közepes keresetűek esetében a béremelésre fordított összegnél a tb-járulékot a tárgyévben nem kellene az adott vállalkozásnak befizetnie. A kormánypárti politikus a lapnak hangsúlyozta: az állam szankcionálási jogot kapna, vagyis amelyik cég nem teszi meg azt, amiről az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megállapodás született, az nem kaphatna állami támogatást és megrendelést.

Rogán Antal

Rogán Antal

Rogán Antal nyilatkozott arról is, hogy Tarlós Istvánnal konstruktív a viszonya, amibe a viták is beleférnek. Szavai szerint nem hisz olyan városmodellben, ahol a főpolgármester a kerületek főnöke, de az nem baj, ha a főpolgármesternek egyes területeken, például a stratégiai várostervezési kérdésekben vannak erős jogosítványai. Nem kerüli el a kihívást, de 2014-ben nem táplál főpolgármesteri ambíciót.