Vallottak a csepeli kettős gyilkosság vádlottjai

Vallottak a csepeli kettős gyilkosság vádlottjai

Deme Gábor ül a fővárosi bíróságon, fotó: Koszticsák Szilárd/MTIDeme Gábor ül a fővárosi bíróságon, fotó: Koszticsák Szilárd/MTITagadott a csepeli kettős gyilkosság első- és másodrendű vádlottja a büntetőper keddi, első tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon.

A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában 2009. január 7-én este lelőtték Takács Józsefet, az alapítványi iskola vezetőjét és az egyik dolgozót, Papp Lászlót. Az ügyészség szerint egy elszámolási vita miatt Kun Tamás elsőrendű vádlott, az iskola biztonsági őre a nála lévő, engedély nélkül tartott pisztollyal közvetlen közelről kivégezte az áldozatokat. A kettős gyilkosságnál jelen volt Deme Gábor másodrendű vádlott, az iskola korábbi igazgatója is, aki a cselekményről előre megállapodott Kun Tamással. A két vádlott még a gyilkosság estéjén rendőrkézre került, ugyanis Papp László ruházatában egy bekapcsolt magnetofont találtak, mely rögzítette a történteket. A hangfelvételen még az is jól hallható, mikor Papp az életéért könyörög az elsőrendű vádlottnak a Takács lelövését követő másodpercekben.

A csepeli iskola

Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola

A vádirat szerint a történtek előzménye az volt, hogy Takács rájött arra, Deme sokmilliós kárt okozott a halmozottan hátrányos helyzetű problémás gyermekekkel foglalkozó alapítványi iskolának, fiktív megbízási szerződésekkel, valótlan, teljesítés nélküli számlákkal.

Az ügyészség Kunt tettesként, Demét bűnsegédként előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja, továbbá Kunt lőfegyverrel való visszaéléssel, Demét és volt élettársát, a harmadrendű vádlottat – aki gazdasági ügyeket intézett az iskolában – 6,5 milliós sikkasztással. A vádbeli minősített emberölésért a törvény szerint akár tényleges életfogytiglan is kiszabható.

Ruttner György ügyvéd, Deme védője a bírósági gyakorlatban szokatlan módon az első, keddi tárgyaláson nyomban a vádirat ismertetése után, még a bizonyítási eljárás megkezdése előtt egyórás észrevételben értékelte a bizonyítékokat és azt fejtegette, hogy miért megalapozatlan a vád. Ruttner szerint védence “rosszkor volt rossz helyen” és “hajszál híján” ő lett a harmadik áldozat.

Az elsőrendű vádlott, Kun Tamás, aki a nyomozás során nem tett érdemi, részletekbe menő vallomást, kedden sem élt ezzel a jogával, mondván, terrorizálják. Korábbi rövid nyilatkozatainak felolvasásakor kiderült, hogy tagadja a kettős gyilkosság elkövetését, szerinte egy ismeretlen csuklyás férfi a tettes. A másodrendű vádlott szerint az 50-es éveiben járó megtermett pedellus saját magát úgy jellemezte: “nagy gonosz mackó”. Ezzel kapcsolatban Deme Gábor azt is elmondta, hogy Kunt azért hívták az iskolába, mert ott áldatlan állapotok voltak, drogoztak a gyerekek.

Deme Gábor keddi többórás vallomásában először hosszan kritizálta a nyomozást. Védőjéhez hasonlóan szóvá tette, hogy szerinte számos eljárási hiba, szabálytalanság történt, bizonyítékok tűntek el, illetve változtak meg, így például a gyilkos fegyver, melynek típusát az eljárás különböző szakaszaiban eltérően jelölték meg a hatóságok, csövét és ütőszegét pedig a fegyverszakértő szerint kicserélték. A másodrendű vádlott érdemi védekezése részben arra irányult, hogy “az iskolában pártfinanszírozás folyt”, neki pedig ebben az egyik áldozat, Takács József, volt csepeli szocialista alpolgármester nyomására kellett részt vennie, ennek volt a következménye a fiktív számlák kibocsátása. Hangsúlyozta, bár a pénzügyi szabálytalanságokban részt vett, az elsikkasztott pénzből nem részesült, azt részben az iskola működtetésére fordította, és minden utalás Takács jóváhagyásával történt. Deme azt mondta, hogy volt olyan, amikor a csepeli MSZP rendezvényét kellett finanszírozni, az erre szolgáló másfél millió forintot Takács vette fel és vitte el.  

Deme Gábor – aki a csepeli önkormányzat pénzügyi bizottságának szocialista tagja volt – keddi vallomásában beszélt arról is, hogy amikor 2008 őszén egy vizsgálat fényt derített a pénzügyi szabálytalanságokra, ő tiszta vizet akart önteni a pohárba, még Tóth Mihály csepeli szocialista polgármesterrel és Podolák Györggyel, a körzet szocialista országgyűlési képviselőivel is beszélt. Közölte, amikor 2009. január 7-én este az iskolában találkozott Kun társaságában Takács Józseffel és Papp Lászlóval, már az ő és a vele “szolidaritást vállaló” pedellus távozásának részleteit beszélték meg. Eközben számára is teljesen váratlanul lövéseket hallott, aztán látta, hogy vérzik Kun keze; a biztonsági őr azt mondta, hogy ő maga lőtte meg véletlenül. Ekkor Deme – állítása szerint – teljesen sokkos állapotba került, halálfélelme volt, ebben az állapotban bizonyítékokat tüntetett el, Kun pedig rendőrt hívott azzal, hogy egy ismeretlen lövöldözött.

Az egyik áldozatnál megtalált hangfelvétel alapján néhány óra múlva már őrizetbe is vették Kunt és Demét. Az ügy egyik érdekes mellékszála, hogy a gyilkosság napján Takács járt a kerületi rendőrkapitánynál, hogy feljelentse Demét a pénzügyi visszaélések miatt. Császár Mihály rendőr alezredes pedig régóta ismerte Kunt, ő is ajánlotta be az iskolához. Időközben a rendőrtiszt ellen a kettős gyilkossággal összefüggésben bűnpártolás, egy másik ügyben egy házkutatással összefüggésben hivatali visszaélés, egy lakásügylet kapcsán pedig hűtlen kezelés miatt indultak nyomozások; Császár már nincs a rendőrségnél.

A keddi tárgyaláson a bíró elkezdte Deme nyomozati vallomásainak felolvasását. Várhatóan ezzel folytatódik a büntetőper a következő, csütörtöki tárgyaláson. Azt követően kerülhet sor a harmadrendű vádlott, majd a tanúk meghallgatására, akik között májusban a tervek szerint Podolák György és Tóth Mihály szocialista politikus is ott lesz.