Elkezdődött a devecseri kastélypark helyreállítása

Elkezdődött a devecseri kastélypark helyreállítása

devecseri Esterházy-kastély

Szabó Csaba, a külterületek mentesítését felügyelő miniszteri megbízott elmondta, hogy a tavaly októberi katasztrófában a kastélykert mélyebben fekvő részein csaknem három méter magasan hömpölygött a vörösiszap, a területről ötvenezer köbméter szennyezett földet távolították el. A fákat sikerült megmenteni, mert a vizsgálatok szerint nem károsodott a több évtizede ültetett juharlevelű platánok, kocsányos tölgyek és mezei juharok törzse. 

Devecser

Devecser

A vörösiszap nyomait új technológiával távolítják el a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai, a teljes rekonstrukcióra a vörösiszappal elöntött területek kármentesítésében egymilliárd forintot különítettek el. A védett park helyreállítását a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is figyelemmel kíséri, a termőföld visszatöltése elkezdődött. Toldi Tamás, a város polgármesterének közlése szerint a fatörzsek megtisztítására speciális módszert dolgoztak ki, a felhasznált vegyszer tíz nap alatt lebomlik, és a szakemberek a tervek szerint a hét végéig végeznek a devecseri kastélypark több mint ezerhatszáz fájának lemosásával. 

Toldi Tamás, polgármester

Toldi Tamás, polgármester

A polgármester aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a fák gyökérzónáját is érintette a termőtalaj eltávolítása, és a mostani földvisszapótlás eredménye csak később derül ki. A védett angolparkban százötven éves mocsári ciprusok is vannak. Csak ellenőrzött minőségű és bevizsgált földet szállíthatnak vissza a tizenkét hektáros területre, és a geodéták a katasztrófát követően bemérték az eredeti termőréteg magasságát. Az Esterházy-kastélypark rehabilitációs tervét tájépítészek készítették el, ebben a növényültetési terv mellett tematikus utak-tanösvények kialakítása is szerepel.