Rekordtorta ezer éhes gyereknek

Rekordtorta ezer éhes gyereknek

gyerek tortát eszikEgy hatezer szeletes, hatszáz kilós, tizenhét négyzetméternyi tortával ünnepelte a Gyermekétkeztetési Alapítvány megalakulásának 18. évfordulóját vasárnap a budapesti Vidámparkban.  

Mivel ez az ország egyik legrégebbi alapítványa, így az esemény tulajdonképpen az egész társadalom ünnepe – közölték a szervezők. Az ünnepségre, amelyen a szokásos paprikáskrumplifőző-versenyt is megrendezték, ezer gyerek érkezett az ország minden részéből.

gyerek ünnepel

A jeles napra Magyarország legnagyobb tortája is elkészült. A hatezer adagos csokoládés édesség, melyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közreműködésével három helyszínen, Érden, Veresegyházán és Pestlőrincen sütöttek, méghozzá több napon át, hatszáz kilogrammot nyomott, alapterülete pedig tizenhét négyzetméter volt. Háziasszonyoknak kis segítség, hogy a tortához száz kilogramm cukrot, ötven kiló lisztet és ezerhétszáz tojást használtak fel.

A 2008 óta hagyományos paprikáskrumplifőző-verseny győztes csapata ötszázezer forintos élelmiszertámogatást nyert.

az éhezés ellen

Az alapítvány elmúlt 18 évének talán a legnagyobb érdeme a szociálisan rászoruló gyermekek ingyenes iskolai étkeztetésének az elfogadtatása volt. A rendezvény megszervezése azonban évről évre nagyobb terhet ró az alapítványra. A gazdasági válság miatt nemcsak egyéni támogatók fogták vissza adományaikat, de a vállalkozások is egyre ritkábban támogatnak jó ügyeket. Ez a folyamat az egész hazai civil társadalom tevékenységére hatással lehet.