Nagyon sikeres hazánkban a Teszedd! önkéntes akció

Nagyon sikeres hazánkban a Teszedd! önkéntes akció

Teszedd! akció plakátja

Az esemény miskolci, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság székhelyén tartott sajtótájékoztatóján Vért András, a Vidékfejlesztési Minisztérium kommunikációs tanácsadója elmondta, hogy hatalmas a feladat, hiszen a hulladéklerakóknak és kezelőknek ezen az egy napon kell befogadniuk és ártalmatlanítaniuk az összeszedett szemetet. Ennek a költségvonzata is tetemes, tehát az akciónak már önmagában is nagy a sikere, mivel az országban működő hetvenegy lerakó is a feladat mellé állt.

Bolygónk egy szemetes kukában

2011 az Önkéntesség Európai Éve, ezért ebből az alkalomból szervezték, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a nagyszabású, önkéntes hulladékgyűjtési akciót, az Önkéntes Központ Alapítvány, valamint a megyei önkéntes centrumok és a vízügyi igazgatóságok koordinálásával. Vért András  Kitért arra is, hogy május 21-én az egész országot mozgósítani kívánják, önkéntesek, baráti társaságok, lakóközösségek, civil szervezetek, iskolák, önkormányzatok és vállalatok sokaságának bevonásával. Azért kérte a vízügyi igazgatóságokat a koordináló szerepre, mert ők azok, akik a legnagyobb infrastruktúrával rendelkeznek, és a nemzeti parkok szakértelmével karöltve közösen szervezik meg a feladatokat az akció sikere érdekében. A Teszedd! szerethető, jó értelemben véve ökumenikus akció, politikamentes.

Önkéntesek szedik a szemetet egy erdőben

A vízügyi igazgatóságok, környezetvédelmi felügyelőségek, a települések, önkormányzatok is nagy hagyományokkal rendelkeznek a szemétszedés kapcsán, de ez az esemény kiemelten fontos, hiszen ez az első, egy napra összpontosított országos szervezésű kezdeményezés, ennek alapján az kiderül, mennyi hulladékot tudnak közösen összegyűjteni. Borsod-Abaúj-Zemplénből eddig 2069-en jelentkeztek, ezek között vannak magánszemélyek, önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozók. Heves megyéből több mint ezerhatszázan regisztráltak eddig, de a jelentkezésnek nincs vége, ugyanis a kampány jelenleg is tart.

Rácz Miklós, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője beszámolt arról, hogy árvizek után a külföldi árterekről elsősorban kommunális hulladékok tömege  érkezik a vízfolyásokon, ez pedig nemcsak esztétikai kérdés. Az egyik legnagyobb hulladékszennyezés 2004-ben vonult le a Tiszán, amelyet az intenzív áradás miatt csak a Tisza Tokaj alatti szakaszán uszályokból összeállított mederzár kialakításával sikerült felfogni és kiszedni a folyóból. Akkor több mint kétezernégyszáz köbméternyi kommunális hulladékot távolítottak el,

A május 21-i akcióra a vízügyi igazgatóság – partnereivel együtt – összeállított egy hulladéktérképet, amely csaknem hetven helyszínen mintegy kétezerötszáz köbméter illegálisan lerakott hulladékot jelöl, volumenében mindez megközelíti, sőt meghaladhatja a 2004-ben eltávolított mennyiséget.

Kapcsolódó cikkek