Az idei esztendő fordulópont a megyék számára

Az idei esztendő fordulópont a megyék számára

Pécs

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette, az elmúlt húsz évben sokan vitatták a megyék közjogosultságát, sőt kísérletet is tettek felszámolásukra. Azt mondták, hogy idejétmúlt területi egységről van szó, van sokkal modernebb, Európa-konformabb: a régió. Bebizonyosodott, hogy társadalommérnökséggel nem lehet mindent elérni, hiszen a társadalommérnökség és az így létrehozott politikai intézmények nem tudnak valóságos identitást adni az intézményeknek.

Ha az intézmények mögött nincs identitás, ha a polgárok nem érzik úgy, hogy az intézmény az övék, akkor ezek az intézmények nem tudnak működni. “Így halt meg Magyarországon a regionalizáció, és így születtek újjá a megyék tavaly óta. Bevallott célunk az, hogy rehabilitáljuk a megyéket, oda helyezzük vissza az intézményeket, ahol a polgárok azt nyilvántartják, ahol a polgárok közösségi identitásának egy szelete megtalálható” – fogalmazott a politikus.

Navracsics Tibor

Navracsics Tibor

Mint mondta, fordulópont az idei év ezért is, mert hatáskörök szempontjából is megerősödnek a megyék. Miután január elsejétől létrejöttek a kormányhivatalok, “ismét van államigazgatási megyénk, ismét megteremtettük azt az egységes és integrált intézményrendszert, amely nemcsak hatékony működést, polgárbarát ügyintézést biztosít, hanem újabb támaszt jelent nemzeti identitásunkhoz, nemzeti öntudatunkhoz és a regionális, megyei öntudatunkhoz is” – mondta Navracsics Tibor.

A felújított Károlyi-kastélyban tartott megyenapi ünnepi közgyűlésen a képviselők elfogadták a Fejér Termék Programot. Vargha Tamás, a közgyűlés elnöke elmondta, az átfogó program a térségben működő kis és középvállalkozásoknak, élelmiszertermelőknek és feldolgozóknak, a kézműves termékek előállítóinak segít a piacra jutásban. A termékeket logóval és védjeggyel látják majd el. A készítmények egy része már a megyenapon is bemutatkozott, százötven terméket kínáltak a kastély parkjában megrendezett vásár nyolcvan pavilonjában.