Hunvald biztos saját ártatlanságában

Hunvald biztos saját ártatlanságában

Hunvald GyörgyErzsébetváros volt polgármestere, Hunvald György biztos abban, hogy a bírósági eljárás végére bizonyítani tudja, nem volt igaz az, ami miatt több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban. 

Hunvald György volt polgármester és Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnöke, továbbá huszonhárom társuk ellen november elején emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt. A büntetőper másodrendű vádlottját, a volt szocialista polgármestert sok százmilliós ingatlanpanamák, illetve sokmilliós kárt okozó lakáskiutalások és fiktív megbízási szerződések miatt az ügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolja.

Hunvald György elmondta: “meg vagyok győződve a mai napig arról, hogy itt bűncselekmény nem történt”. Ezt a nyolcszázhuszonhárom napot úgy lehetett kibírni, hogy hittem az igazamban, hittem abban, hogy ezek a bűncselekmények nem történtek meg” – mondta, hozzátéve, hogy ezt szeretné is bebizonyítani.  Erzsébetváros egykori polgármestere az ingatlanértékesítésekről szólva azt mondta: nem tizenhét ingatlanról volt szó károkozást tekintve, hanem ennek körülbelül a feléről. Többször is megjegyezte, hogy a nyomozóhatóság részéről egyetlen olyan szakértői vélemény sem készült, amely az ingatlanok értékét meghatározta volna, az erre vonatkozó indítványaikat pedig visszautasították.

Erzsébetváros, ingatlan

Erzsébetváros, ingatlan

Véleménye szerint Magyarországon talán ez az első olyan csalási vád, ahol nem készült szakértői vélemény, amit meglehetősen furcsáll, hiszen az ingatlanok esetében az ügyészség készíttetni szokott egy másik értékbecslést, és ha az eltér attól, amely alapján eladták az épületet, akkor gyanúsít. A szóban forgó ingatlanok esetében az elvégzett több értékbecslés alapján, melyet VII. kerületi önkormányzat végzett el, a forgalmi érték felett több mint háromszázmillió forint folyt be az önkormányzat kasszájába vételárként, ekkora hasznot realizált a kerület.

Arra az ügyészségi álláspontra, mely szerint megtévesztette az önkormányzati képviselőket, amikor tudott a hamis értékbecslésekről, mégsem tett semmit, azt válaszolta: “nem tudom, mitől hamis az értékbecslés. Az önkormányzat igazságügyi szakértőt kért fel, akit az ügyészség meg sem hallgatott. Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy ezek az értékek rendben vannak”. A vád tárgyát képező megbízási szerződésekre kitérve kifejtette: azok két csoportra bonthatók, egyrészt azokra, akik a polgármesternek, másrészt azokra, akik a képviselő-testület frakcióinak adtak tanácsokat.

rendőr kinyitja a bilincseket

Az ügyben szintén szereplő Czibula Csabáról, a VII. kerületi egykori fideszes alelnökről, az erzsébetvárosi gazdasági bizottság volt tagjáról Hunvald György elmondta, ő szintén tanácsadó volt. “Ha ő a Piszkos Fred nevű kocsma tulajdonosa volt a kerületben, az hogy képzelhető el, hogy neki átfogó képe lehetett a vállalkozások működéséről?” – szólt a kérdés a volt polgármesterhez, aki azt válaszolta, hogy Czibula Csaba nyolc éve ezzel foglalkozott, és az iparkamarával is szoros kapcsolatot tartott. Tanácsot adott például a szórakozóhelyek nyitva tartásával és a kerületi vállalkozók parkolási szabályzatával kapcsolatosan – jegyezte meg.

A kedvezményes lakáskiutalásokról Hunvald György közölte, hogy a polgármesteri lakáskiutalási keretbe azok eshettek, akik semmilyen más jogcímbe nem fértek bele. Arra a felvetésre, hogy Gál György szeretője is így kapott lakást, úgy reagált: “nem tőlem kell megkérdezni ezt a kérdést, mert nem én javasoltam”. A vagyonhelyzetét firtató kérdésre azt hangsúlyozta, hogy az ezzel kapcsolatos csúsztatások okozták neki a legnagyobb kárt. Elmondta, egy Peugeot 607-es, illetve egy Peugeot 807-es típusú autóval járt. Amit zároltak tőle, az egy hétéves, másfél millió forint értékű Peugeot 807-es volt, egy 1996-ban vásárolt Jaguar, amelynek zároláskori értéke körülbelül egymillió forint volt, egy kétszázezer forint értékű Ford Mustang kasztni és egy 2,5 millió forint értékű, harmincnégy éves Fiat. Mióta kiengedték az előzetes letartóztatásból, részt vett egy kerülettakarítási rendezvényen. Az emberek, akikkel találkozott, nagyon örültek annak, hogy látják, nincs börtönben.