Megszületett a bérmegállapodás a paksi atomerőműben

Megszületett a bérmegállapodás a paksi atomerőműben

Paksi atomerőmű

Az atomerőműben működő legnépesebb szakszervezet, a PADOSZ elnöke elmondta, hogy nyer-nyer típusú megállapodást sikerült kötniük,  mindkét fél tett engedményeket. Az ágazati, majd az MVM vállalatcsoporti megállapodásokat követően, április 29-e után nyílt arra lehetőség, hogy Pakson is leüljenek a tárgyalóasztalhoz. A négyszázalékos átlagkereset-fejlesztésben már felsőbb szinteken megállapodtak, a szakszervezeteknek ezen belül volt mozgásterük.

Pakson a keret nagy része, három százalék alapbérfejlesztés, a fennmaradt egy százalék felét a teljesítményértékelési és kompetencia rendszer, felét az ösztönzési rendszer teszi ki. Lőrincz László szerint az alapbér emelése értékesebb, mint a mozgó elemeké. A bérfejlesztés 2011. január elsejétől hatályos. A mostani megállapodás nem terjedt ki a béren kívüli juttatásokra, amelyekről már korábban megegyeztek, mivel ezeket az év minden hónapjára szükséges elosztani. A juttatások értéke is négy százalékkal nőtt az év elejétől. 

Paksi atomerőmű dolgozói

Paksi atomerőmű dolgozói

Lőrincz László arról is beszámolt, hogy az adóés járulékváltozások miatt már végrehajtottak az idén egy bérkorrekciót. Kompenzációt kaptak azok a dolgozók, akiknek az egykulcsos jövedelemadó és a családi adókedvezmény miatt csökkent a jövedelmük. Novemberben újabb felülvizsgálatra kerül majd sor, amikor a tényleges inflációt figyelembe véve igyekeznek újabb korrekciót elérni, ha az szükséges. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a munkáltatóval kötött bérmegállapodás körülbelül kétezerötsazáz, az említett korrekció mintegy háromszáz dolgozót érint. 

A PADOSZ nemcsak a Paksi Atomerőmű Zrt.-nél, hanem annak beszállítóinál is érdekelt. Ezeknél a cégeknél a bérfejlesztés mértéke ugyanakkora, de tartalma nem minden esetben egyezik meg. Lőrincz László szólt arról, hogy osztályvezetői szint fölött nem kapnak béremelést az atomerőmű dolgozói. Ez azonban nem a szakszervezettek folytatott tárgyalásokon dőlt el, a tulajdonos zárta ki a bérfejlesztésből a legfelsőbb vezetői szinteket.