Megszületett az új hajléktalan ellátási koncepció

Megszületett az új hajléktalan ellátási koncepció

Hajléktalan férfi a kiskutyájával

Erről Kovács Ivetta, a budapesti és Pest megyei hajléktalanellátó intézmények érdek-képviseleti szervezetének, a Tízek Tanácsának tagja beszélt a konzultatív tanács hétfői budapesti ülését követő sajtótájékoztatón. Kovács Ivetta elmondta, az ülésen szakértőként informálisan részt vett a dokumentum egyik készítője, Győri Péter, a Budapesti Módszertani Központ szakmai igazgatója, akitől azt a tájékoztatást kapták, hogy bár hivatalos felkérést nem kaptak, Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével elkészítették a koncepciót.

Összefogó kezek

Összefogás

Rövid időn belül várható, hogy a koncepcióról konzultáció kezdődik Tarlós István főpolgármesterrel. Kovács Ivetta közölte, hogy tudomásuk szerint a koncepcióban benne van a korábban már felmondott szerződések újrakötése. Ez valószínűleg konzorciumi formában történne, tehát a két szervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely vonja majd be a feladatok ellátásába a többi hajléktalanellátó szervezetet.

Kovács Ivetta közölte, azért hívták össze hétfőre a konzultációs tanács ülését, amely a TT és a fővárosi önkormányzat közös testülete, mert az elmúlt öt hónapban hiába kezdeményezték az önkormányzatnál a tanács összehívását. Elmondta, hogy az ülésen a fővárosi önkormányzat részéről ketten jelentek meg, Skultéti József, a szociálpolitikai osztály vezetője, valamint Ihász Márta az egészségpolitikai és szociális bizottságtól. Közölte, az ülésen ők ketten arról beszéltek, hogy nagyon fontosnak tartják a konzultatív tanács működését, de úgy gondolják, hogy a fővárosi hajléktalanokat érintő ügyekben nyugalmi időszak volt az elmúlt hónapokban.

Hajléktalanokat segítő központ

Hajléktalanokat segítő központ 

Kovács Ivetta tájékoztatása szerint a két képviselő a TT és a konzultatív tanács türelmét kérte, azt, hogy várják meg, amíg a koncepciót a főváros megtárgyalja, és a közgyűlés elfogadja. A két képviselő szerint ez legalább egy hónapot jelent. Az ülésen az Összefogás Közalapítvány helyzetéről is szerettek volna beszélni. Utalt arra, hogy az eredetileg közös alapítványt decemberben a kormány a maga részéről megszüntette, ugyanakkor a főváros önkormányzata áprilisban az alapítvány megtartása mellett döntött.

Az alapítvány finanszírozása kapcsán arra a sajátos helyzetre mutatott rá, hogy bár a kormány megszüntette a közalapítványt, a központi költségvetésben mégis rendeltek hozzá forrást, míg a főváros megtartotta ugyan az alapítványt, de eddig pénzt nem adott hozzá. A közalapítvány finanszírozása azért fontos, mert ez a szervezet írja ki a téli krízisellátási pályázatokat a fővárosban. Kovács Ivetta arra figyelmeztetett, ha nem történik rövid időn belül előrelépés, akkor emberek fognak télen az utcán meghalni.