Ellenőrzik a játszótereket

Ellenőrzik a játszótereket

játszótérA játszóterek biztonsági ellenőrzésébe kezdett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A szakemberek elsősorban a gyermekeket fenyegető, rejtett veszélyeket próbálják kiszűrni a munkájuk során.

Fülöp Zsuzsanna, a hatóság szóvivője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a fogyasztóvédelem munkatársai július közepéig tervezett országos ellenőrzéseik során a még forgalomba nem helyezett, illetve a már telepített játszótéri eszközök dokumentációját, mindenekelőtt a biztonságos üzemeltetéséhez szükséges megfelelőségi tanúsítványokat vizsgálják. Emellett azt is figyelik, hogy a játékokon az előírásoknak megfelelően feltüntetették-e az ajánlott korcsoportokat, valamint az alkalmazott szabványokat, illetve a gyártó és a forgalmazó adatait, továbbá elvégezték-e a szükséges karbantartásokat és ellenőrzéseket.

játszótér

Bruszniczky Balázs, a játszótéri eszközök minőségét és biztonságát vizsgáló TÜV Rheinland InterCert Kft. kereskedelmi igazgatója kiemelte, tanúsítványaik kiállításával nem gumiszobákhoz hasonló környezetet kívánnak kialakítani a játszótereken, hanem olyan, a gyermek számára kihívást jelentő játékok építésére ösztönzik a gyártókat, amelyek használata során a legkevesebb rejtett veszély leselkedhet a legkisebbekre. A TÜV Rheinland tapasztalatai alapján Magyarországon folyamatosan javul a játszóterek biztonságossága. Bruszniczky Balász szerint míg ellenőrzéseik kezdetekor, 2004-2005-ben az eszközök több, mint kilencven százaléka nem felelt meg az előírásoknak, addig napjainkra a legtöbb üzemeltető már biztonságos feltételeket teremtett a játszótereken. Hozzátette, munkatársaik elsősorban azokat a játékokat nem engedik forgalomba, amelyek használata során a gyermekek feje, illetve ruházata – akár fulladást okozóan is – beakadhat. A fogyasztóvédelmi hatóság szóvivője a fentiek mellett ismertette, hogy a közelmúltban először vizsgálták a gyermekek számára készült különböző arcfestékeket. Azt mondta, ellenőrzéseik során kizárólag a termékek jelölésével összefüggésben tapasztaltak problémákat, a vizsgált festékek összetétele pedig csak egy esetben nem volt megfelelő.

Kapcsolódó cikkek