Régi pompában, de merőben új köntösben a gödöllői Erzsébet-park

Régi pompában, de merőben új köntösben a gödöllői Erzsébet-park

Gödöllő, Erzsébet-park

Péterfi Csaba, a gödöllői önkormányzat kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a Norvég Alap több mint 1,7 millió eurós támogatásának eredményeként Gödöllő egyik legszebb része újult meg. A többfordulós pályázat sikerében jelentős szerep jutott a helyi civileknek, eredetileg ugyanis a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület a néhány hete átadott Grassalkovich-filagória felújítására keresett forrást, és ehhez kapcsolódott a többi projektelem.

Így szépülhetett meg az Erzsébet-park, kerülhetett méltó helyére Erzsébet királyné szobra, s ennek az aktivitásnak köszönhető az Erzsébet-szikla környezetének felújítása, a barokk kálvária helyreállítása, az Alsópark rekonstrukciója és a királyi váró korhű rendbetétele. Az Erzsébet-park emlékeinek megújítására kétszáznegyvenezer eurót fordított a város, amiből kétszáznégyezer euró volt a Norvég Alap támogatása.

Erzsébet királynő szobra

Erzsébet királynő szobra

Erzsébet királyné életének egytizedét, talán legboldogabb éveit töltötte Gödöllőn, ahol most végre ismét méltó környezetben találkozhatnak a látogatók a királyné egészalakos szobrával. Az alkotás aljába korábban visszakerült az a két időkapszula, amelyet a restaurálás előtt találtak, s amelyet még a szobor 1901-es állításakor, illetve az 1964-es újraállításkor helyeztek abban el. Melléjük egy új pergament is tettek, ezt Siri Ellen Sletner norvég nagykövet és Gémesi György, Gödöllő polgármestere látta el kézjegyével.

A park másik ékességét, az a kálvária szoborcsoport, melyet még a Grassalkovich család épített, melyet szintén régi pompáját idéző új köntösben láthatják az érdeklődők. A csütörtöki avató ünnepségen újraszentelték a kálváriát, a szertartást Ullmann Péter perjel végezte.