Eger és Heves megye közös összefogása

Eger és Heves megye közös összefogása

Egri színház fém szobrai

Szabó Róbert elmondta, hogy a bíróság adósságrendezési eljárást indított a megye ellen a budapesti HVL INVEST Kft. kezdeményezésére. A társaság azt követően kezdeményezte a bíróságnál az eljárást, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kétszáznyolcvanmillió forint kifizetésére kötelezte a megyei önkormányzatot. Közlése szerint a kötelező önkormányzati feladatok ellátása az adósságrendezési eljárás időtartama alatt is zavartalan lesz, ugyanakkor a megyei önkormányzat teljesíteni kívánja olyan, egyébként nem kötelező feladat ellátását is, mint a színház működtetése.

Habis László

Habis László, Eger polgármestere

Megfogalmazása szerint az új megyegyűlés megalakulása óta a megyeszékhely és a megye az együttműködést tűzte ki célul, a korábbi feszültségektől sem mentes időszakot lezárták. Most pedig bebizonyosodik, hogy a nehézségek idején is képesek az összefogásra az emberek és az intézmények érdekében. Habis László azt mondta, Eger mindig is büszke volt arra, hogy a térség egyik szellemi központja. A felhalmozott kulturális értéketeket nem hagyhatják veszni, ezért a megye vezetésével közösen mindent meg kívánnak tenni a színház működőképességének megőrzéséért.

Egri Gárdonyi Géza Színház

Egri Gárdonyi Géza Színház

Ha szükséges, akkor akár a jogszabályok megváltoztatását kezdeményezik ennek érdekében, akár parlamenti interpelláció útján is – közölte Habis László, aki a város országgyűlési képviselője is egyben. A megye és a város eddig is közösen, a költségeket nagyjából megfelezve finanszírozta a megyei intézményként fenntartott Gárdonyi Géza Színház működését, Habis László elmondta, egyelőre korai lenne arról beszélni, hogy ez miként változik.

Szabó Róbert elmondta, hogy az adósság a korábbi szocialista megyevezetés mindenkit sújtó öröksége, emiatt jövő héten hétfőn tárgyal először a pénzügyi gondnokkal annak érdekében, hogy megtalálják a megoldást a problémákra. Mindketten szóltak arról, hogy a kialakult helyzetben közösen veszik fel a kapcsolatot a kormányzati szervekkel, és összefognak annak érdekében, hogy a kulturális, szellemi értékek változatlanul a nagyközönséget szolgálják.