Európai konferencia a női identitásról Magyarországon

Európai konferencia a női identitásról Magyarországon

Nők egymás közt

Az eseményen részt vett Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Anna Zaborska szlovák európai parlamenti képviselő, az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának tagja. Balog Zoltán azt mondta, hogy azért van szükség európai romastratégiára, mert ha Európa szolidáris közösség, akkor nem hagyhatja magukra a magyarokat, szlovákokat, románokat ezzel a problémával. A romastratégia két oszlopa a munka és a tanulás. Emellett fontos részei az egészségügyi állapot javítása, valamint a lakhatással kapcsolatos problémák megoldása. 

Magyarországon a cigány gyermekek harmincnégy százaléka az általános iskolát sem végzi el, Európában ez az átlag hatvannyolc százalék. A földrészen a romák nyolcvan százalékának nincs egészségügyi biztosítása, Magyarországon kilencvenöt százalékuknak van. Az általános iskolát elvégző roma gyerekek huszonöt százaléka tanul tovább, de nyolcvan százalékuk nem szerzi meg a szakképesítést igazoló dokumentumokat. 

Anna Zaborska

Anna Zaborska

A roma nők helyzetéről szólva kiemelte, hogy nagyon korán szülik meg első gyermeküket, ezért többen maradnak ki közülük az iskolából, mint a fiúk. Annak a véleményének adott hangot, hogy hibás az a gondolkodás, amely szerint a roma gyerekeket ki kellene emelni a családi környezetből és úgy nevelni, mivel ez nem hozna az életükben érdemi változást. Ehelyett a szülőket kell motiválni a gyermekeik érdekében, erre pedig a nők fogékonyabbak – jelentette ki Balog Zoltán.

Anna Zaborska szlovák európai parlamenti képviselő az európai nők helyzetéről beszélt. Szólt arról is, hogy a mai nők példaképként tekinthetnek a Sárospatakon született Árpád-házi Szent Erzsébetre, aki példásan nevelte gyermekeit, foglalkozott a legelesettebbekkel.