Jótékonysági kerékpártúra a betegekért

Jótékonysági kerékpártúra a betegekért

Móri karika résztvevői

A kerékpártúra résztvevői három, száztíz, ötven és huszonöt kilométeres távon járják be a Mór környéki településeket, és a bakonyi és a vértesi utak egy részét. Nem versenyről van szó, de a legjobbak mindhárom távon elnyerhetik Mór város polgármesterének vándordíját. A túrán több közismert ember vesz részt. Többek között nyeregbe száll Falusi Mariann, a Pa-dö-dö énekese, előadóművész, Fáy Miklós zene-és filmkritikus és számos egészségügyi dolgozó, közéleti ember.

Falusi Mariann elmondta, fontosnak tartja, hogy a rendezvényen való részvételével nemes célként az agysérültek rehabilitációját támogassa. Gyengési Gábor neuropszichológus, a Cortex-Agysérültekért Alapítvány egyik alapítója, a Móri karika szervezőinek egyike elmondta, hogy az alapítványt 1992-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az agysérültek komplex rehabilitációját segítsék.

A Móri karika résztvevői

A Móri karika résztvevői

Ennek érdekében olyan felnőtt járóbeteg-ellátó neuropszichológiai intézményt szeretnének létrehozni, ahol nappali kórházi ellátásban foglalkoznának az agysérültekkel, valamint a betegek hozzátartozóit segítenék felkészülni a gondozási feladatokra. A komplex rehabilitációt nyújtó intézményre nagy szükség volna, a stroke, a daganatos megbetegedések, vagy a balesetek okozta agysérülések ugyanis országosan több tízezer embert érintenek. Rehabilitációjuk a jelenlegi kórházi keretek között döntően a mozgásfunkciók javítására korlátozódik. 

Ahhoz viszont, hogy a kórházból elbocsátott emberek minél teljesebb életet tudjanak élni, hosszú, több éves, évtizedes komplex rehabilitációra volna szükség. Erre jelenleg Magyarországon nincs intézményes keret, pedig a Cortex Alapítvány tapasztalatai szerint az ilyen jellegű munka csak olyan komplex program keretében képzelhető el, amely az agysérültek esetében fennálló valamennyi funkciózavar megszüntetésére, illetve kompenzálására törekszik. 

Falusi Mariann

Falusi Mariann

A neuropszichológus professzor véleménye szerint ha az intézmény létrehozására kapna egy megfelelő épületet az alapítvány, akár száz-kétszáz millió forintból is el lehetne indítani a komplex rehabilitációt és a kutatómunkát is magába foglaló programot. A mintaintézmény megteremtése után pedig hozzá lehetne fogni egy rehabilitációs hálózat kiépítéséhez.

A Móri karika kerékpártúra nevezési díjainak felével a móri születésű Wekerle Sándor a dualizmus kori Magyarország kirobbanó tehetségű miniszterelnöke, pénzügyminisztere köztéri szobrának a felállítását támogatják a szervezők. A szobrot Nagy Benedek móri szobrászművész készíti, és az alkotást augusztus 26-án avatják fel a Fejér megyei városban.