Használt metrókocsikat vásárolna a főváros

Használt metrókocsikat vásárolna a főváros

Kék metrókocsi

A napokban kivonták a forgalomból a legveszélyeztetettebb negyvenhárom metrókocsit a 2-es és 3-as vonalról – mondta Tarlós István, és hozzátette, hogy elvileg száztizenegy olyan kocsi van még, amelyiknek nem nagyon kellene közlekednie. A főpolgármester szerint az esetleges kocsi kivonások óriási probléma okoznak majd a városnak, az ügyben konzultál Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

Tarlós István

Tarlós István

“Elképzelhető az a megoldás is, hogy a csehektől vagy az oroszoktól veszünk használt, de még használható” metrókocsikat – mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy ez pénzügyileg kedvezőbb, mintha újakat kellene vásárolni. Az is megoldás lehet, hogy megpróbálják megoldani a kezelhetetlen Alstom-problémát, és forgalomba állítják a 2-es vonalra tervbe vett, az Alstomnál megrendelt kocsikat. Valamennyit ez is javítana a helyzeten – jegyezte meg.

A főpolgármester reményét fejezte ki, hogy nem mind a száztizenegy kocsiról derül majd ki, hogy használhatatlan. A helyzet rendkívül nehéz, és nem zárható ki, hogy időlegesen, csúcsforgalomban valamelyik metrót be kell majd zárni. Ha túl ritkák a járatok, akkor a peronokon kialakuló tömeg jelenthet balesetveszélyt. A főpolgármester közölte, az elöregedett metrókocsik vizsgálata szeptemberben fejeződhet be.