Csúcstechnológiás berendezés került Pécsre

Csúcstechnológiás berendezés került Pécsre

Pécsi Egyetem

Mangel László, az évente tízezer beteget ellátó intézet vezetője az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a készülék legnagyobb előnye, hogy az azzal egybeépített computer tomográffal, képalkotó rendszerrel és az úgynevezett robotikus pozicionáló eszközzel a gammakéssel egyenértékű beavatkozásokra képes. Használatával a kezelések előtt és közben is meghatározható a daganat elhelyezkedése, amelyet a készülék úgy kezel maximális dózissal, hogy közben védi a környező szöveteket.

Az új berendezés

Újdonságainak köszönhetően a kezelési idő hetekről akár néhány napra csökkenhet. Mivel a berendezés a mellékhatások minimalizálása mellett gyors terápiát tesz lehetővé, kifejezetten előnyösnek ígérkezik a daganatos gyermekek kezelésénél. A készülék megvásárlására azért volt szükség, mert a régebbi eszközök a szinte állandó használat miatt gyakran meghibásodtak. Az új gépet júniusban helyezik üzembe, sugárterápiás eljárásait fokozatosan, egy év alatt vezetik be. A készüléket az egyetem tíz év alatt fizeti ki.

Bódis József, az egyetem rektora az átadási ünnepségen arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a rosszindulatú daganatos betegek fele meggyógyul. Ahhoz, hogy egyre többen győzzék le e halálos kórt, elengedhetetlen az onkológia lehetőségeit növelő modern berendezések beszerzése. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Központ főigazgatója azt emelte ki, hogy a szakemberek egyre többet tudnak meg a rákról, és az elmúlt években hihetetlen fejlődésen ment keresztül a sugár- és a kemoterápia.

Orvos és betege kezet fog

A modern eljárások mellett azonban az e területen dolgozók áldozatos munkájának is köszönhető például az, hogy a mellrákban szenvedők gyógyulási rátája öt évvel ezelőtti negyvenöt-ötven százalékról mára hetvenegy százalékra nőtt Magyarországon. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere azt hangoztatta: Pécs a Dél-Dunántúl egészségügyi központja, ezért a jövőben is mindent meg kell tenni az itt élő betegek magas színvonalú gyógyításáért.