Magyarországra nem jutott el a fertőzött uborka

Magyarországra nem jutott el a fertőzött uborka

Uborka a piacon

“Magam is kíváncsian várom a vizsgálatok végét, hogy kiderüljön, hogyan került az élelmiszerláncba fertőzött uborka – tette hozzá a tárcavezető. Szavai szerint az országok ki vannak téve hasonló helyzeteknek, a haszonszerzés, a kapzsiság, a lelkiismeretlenség ide vezethet. Fazekas Sándor felhívta a figyelmet a hatósági ellenőrzések fontosságára, amelyeket szükség szerint több termékre is kiterjesztenek, legyen az uborka, méz, vagy húsáru.

Fazekas Sándor

Fazekas Sándor

Példaként említette, hogy a közelmúltban több húsüzemet zártak be Magyarországon minőségi kifogások miatt. Az Európai Unió agrárminisztereinek találkozójára vasárnap délután érkeztek meg a tagországok tárcavezetői. Nem vesz részt a találkozón Franciaország, Németország és Csehország agrárminisztere, őket helyetteseik képviselik a találkozón. Hétfőn reggel a Debreceni Egyetem Agrár és Gazdaságtudományi Centrumában (DEAGTC) biopiknikkel kezdődött a program. Az egyetemről Fábián István rektor, a centrum működéséről Nagy János centrumelnök tájékoztatta a tárcavezetőket, akik ezután a környékbeli biogazdaságok termékeit és az egyetemen folyó tudományos kutatások eredményeként készített innovatív élelmiszereket kóstolhattak.

Uborkát tiltó tábla

A program a Hortobágyon folytatódik, ahol a miniszterek megtekintik a pásztormúzeumot és a kirakodóvásárt, a Hortobágyi Nemzeti Park látogató központját, részt vesznek a kilenclyukú híd melletti betyárcsárda átadásán, és megtekintik a helyi vadasparkot. Az agrárminiszterek találkozója kedden Debrecenben zártkörű munkatalálkozóval folytatódik.

Fazekas Sándor ezzel összefüggésben elmondta: kettős célja van a mostani találkozónak, egyrészt hazánk bemutatkozása, másrészt az állattenyésztés jövőjével, a takarmányozás helyzetével összefüggő kérdések áttekintése. Természetesen szó lesz a keddi megbeszélésen a fertőzött spanyol uborka kapcsán kialakult helyzetről is – tette hozzá a tárcavezető.