Pár napon belül aláírják a megállapodást a Nabucco-ról

Pár napon belül aláírják a megállapodást a Nabucco-ról

Taner YildizTaner YildizFellegi Tamás a jövő héten írja alá a kormány nevében Törökországban a támogatói szerződést a Nabucco földgázvezetékről.

Erről a nemzeti fejlesztési miniszter számolt be az Országgyűlés számvevőszéki és gazdasági bizottságában hétfőn. Eddig azért nem írták alá, mert a szerződés nem volt rendben, abban nem jelentek meg a magyar érdekek. A török energiaügyi miniszter május 13-án közölte, hogy vannak arra vonatkozó tervek, miszerint június 6-án aláírják a Nabucco gázvezetéktervvel kapcsolatos támogatói megállapodást

Gázvezeték

Magyarországgal. Taner Yildiz a CNN török tv-csatornáján nyilatkozott erről. A projektben részes országok vezetői 2009. július 13-án Ankarában írták alá a kormányközi megállapodást a Nabucco földgázvezetékről. Az ötven évre szóló egyezményt az osztrák kancellár, valamint Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország akkori miniszterelnöke látta el kézjegyével. 

A Nabucco a tervek szerint harmincegymilliárd köbméter teljes kapacitású, háromezerháromszáz kilométer hosszú földgázvezeték lesz, amely Törökországból, a török-grúziai, illetve a török-iráni határról indul, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik.