Válság ellen a komplex megoldás lehet a gyógyír

Válság ellen a komplex megoldás lehet a gyógyír

gazdasági válságA gazdasági válság következményeinek kezelése összeurópai feladat, egyedül egy tagállam sem képes megbirkózni a problémákkal. Ezt Maros Sefcovic intézményközi kapcsolatokért felelős biztos mondta hétfőn Budapesten.

A COSAC-találkozón, az uniós tagállamok európai ügyi bizottságainak ülésén a biztos, az Európai Bizottság alelnöke kiemelte, az EU-nak ugyan nem sikerült megelőznie a válságot, de csökkentették annak hatásait, és olyan eszköztár kialakításán dolgoznak, amely segíthet kivédeni a jövőbeli kríziseket. Bár az optimizmus már részben ismét jellemzi Európát, még nem teljes a talpra állás, és a gazdaság teljesítménye nem mindenben felel meg a várakozásoknak.

Az előadását követő vitában a biztos kijelentette, meg kell határozni, hogy alakítsák ki a gazdasági irányítás uniós, illetve tagállami hatáskörét. Ez néhány évvel korábban még elképzelhetetlen feladatnak tűnt, mivel úgy vélték, ezzel a nemzeti szuverenitást veszélyeztetnék. A válság viszont bebizonyította, hogy bizonyos problémákat a tagállamok nem oldhatnak meg egyedül.

Maros Sefcovic

Maros Sefcovic

Komplex megoldásra van szükség. Ennek része a pénzügyi rendszer átfogó reformja, az EU2020 versenyképességi stratégia céljainak megvalósítása és a gazdasági kormányzás javítása – mondta előadásában. Megítélése szerint a pénzügyi rendszer reformját illetően az év végére jelentős változásokat érnek majd el. Az EU2020 stratégiával kapcsolatban megjegyezte, a jó reformprogramok konkrét eredményeket hozhatnak. A gazdasági kormányzás javításának ügyében már eddig is értek el eredményeket, a további reformok lehetőségével is foglalkozni kell – mondta.

Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a találkozón mondott beszédében is kiemelte a gazdasági kormányzást erősítő hatos jogszabálycsomag elfogadását. Ez valóban lényeges cél, “szükségünk van erre a csomagra. A jogszabályok elfogadása az új gazdaságpolitika kialakításának fontos eszköze lehet.”

A biztos szerint a meglévő lehetőségeket is jobban ki kell használni. Példaként az európai egységes piacot említette, ahol nem aknáznak ki minden lehetőséget, így a kis- és közepes vállalkozások sem használják ki az itt kínálkozó esélyeket. Fel kell mérni, hol vannak még kihasználatlan lehetőségek – jelentette ki.

Maros Sefcovic hangoztatta, a bizottság egyetlen olyan intézkedést sem tervez, amely korlátozná a tagállamok nemzeti szuverenitását. A következő többéves költségvetéssel kapcsolatban közölte, tudomásul veszik, hogy “takarékos hangulat uralkodik Európában”, de nem szabad megengedni, hogy deficites legyen az uniós büdzsé.