Indul a győri kórház projekt

Indul a győri kórház projekt

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

A dokumentumokat Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a Strabag-MML Magas és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. és a Közgép Gép és Fémszerkezetgyártó Zrt. alkotta S+K 2011 konzorcium két képviselője írta alá. A nettó 6,6 (bruttó 8,3) milliárd forintos projekt a 11,3 milliárdos felújítási program része, lényegi eleme a kórházi telephelyek összevonása. Így a Zrínyi utcaiban megszűnik a betegellátás, az ottani funkciók, jelentős infrastruktúrafejlesztéssel átkerülnek a Vasvári Pál utcai telephelyre, ahol jelenleg is a betegellátás nagyobb része működik.

Szakács Imre

Szakács Imre

Az új, hatszintes, négyszázhatvan ágyas, huszonhatezer négyzetméteres hotelépületben orvos szakmai egységek kapnak helyet. Több osztály épületgépészeti, építészeti rekonstrukciója is megvalósulhat a projekt keretében, a tetőn pedig helikopter-leszállóhely létesül, valamint háromezer-nyolcszáz négyzetméteren felújítják a komplexumot. Szakács Imre az eseményen arra emlékeztetett: csaknem négy évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy belevágnak, és pályázati forrással támogatva fejlesztik az intézményt, amely a munkálatok lezárulta után nem csupán modernebb lesz, hanem, például a telephely-összevonás miatt takarékosabb keretek között is működik majd.

Vermesi Sándor, a Strabag-MML Magas és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. ügyvezetője az eseményen arról beszélt, hogy összetett, igényes és nagyon szoros határidők közé szorított munkának kezdenek neki, amikor csütörtökön átveszik az építési területet. Az előkészítő szakasz után, várhatóan július második felében kezdhetik meg az új, a hazai egészségügyben még szokatlan megoldásokat is rejtő épület munkálatait. 

A kórház tervrajza

A kórház tervrajza

Tamás László János, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa azt emelte ki: az intézmény dolgozói nagyon várták, várják, hogy elkészüljön a beruházás, még ha a következő másfél évben társbérletben kell is működniük osztályoknak, a zaj, a por pedig kellemetlenséget okozhat. Mint megjegyezte, minden kompromisszumra hajlandóak, hogy új épületet kaphassanak és új eszközökkel dolgozhassanak.