Faültetés az Aranycsapat emlékére

Faültetés az Aranycsapat emlékére

Focicipők szobor

Az Aranycsapat két élő legendája, az egyformán a Nemzet Sportolójának választott Buzánszky Jenő és Grosics Gyula közül csak előbbi volt jelen, mert az egykori kapuskiválóság egészségi állapota miatt nem vett részt az ünnepségen. “Balatonfüred a kultúra, a művészetek, a szőlő és a bor városa, de nevezhetjük sportvárosnak is, annyian sportolnak, a város önkormányzata pedig kiemelten támogatja a sportot” – mondta Bóka István, a város polgármestere.

Az egykori Aranycsapat

Az egykori Aranycsapat

Az 1950-es évek Aranycsapata a világ legjobb futballegyüttese volt, egyben a magyar identitás része. Buzánszky Jenő beszédében azt hangsúlyozta, hogy aki a címeres mezt magára öltheti, az a hazáját képviseli, tehát annak és polgárainak szerez dicsőséget. Emlékeztetett arra, hogy ő negyvenkilenc válogatott mérkőzésen szerepelt, s csak háromszor hagyta el vesztesen a pályát. Végezetül abbéli reményét fejezte ki, hogy lesz még olyan válogatottja Magyarországnak, amelyik az Aranycsapatéhoz hasonló sikereket tud elérni. 

Grosics Gyula

Grosics Gyula

“Sokat adtam, de rengeteget kaptam a sporttól” – mondta a legendás játékos. Arra biztatta a fiatalokat, hogy ha tehetségesek, mondjanak le a szórakozásról, a könnyebb életről, mert megéri. Szerinte csak így lehetnek élsportolók, s csak így kaphatják meg az ország végtelen szeretetét. Buzánszky Jenő és Bóka István ezt követően elültették a sétányon a fát, mintegy száz érdeklődő jelenlétében, majd az Aranycsapat jobbhátvédje a következőt írta Balatonfüred emlékkönyvébe:

“Emlékfa: örök emléke annak, akiről elnevezik. Köszönet és biztatás a jövő nemzedéknek.”