Itt a magyar-horvát közös turisztikai együttműködés

Itt a magyar-horvát közös turisztikai együttműködés

Piknik kosarat tartó fiatalok

A Polgári Magyarországért Alapítvány, a Horvát Idegenforgalmi Közösség és a Hanns Seidel Alapítvány közös szervezésében, Magyarország európai uniós elnökségét és Horvátország csatlakozási tárgyalásainak közelgő lezárást közösen ünneplő rendezvény keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen turisztikai szakemberek és önkormányzatok képviselői vettek részt. 

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Drazen Bosnjakovic horvát igazságügyi miniszter

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Drazen Bosnjakovic horvát igazságügyi miniszter

Az Együtt Európában című programon Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője felidézte, hogy évente mintegy háromszázezer magyar vendég nagyjából kétmillió éjszakát tölt Horvátországban, amely az első számú turisztikai célpontja a magyaroknak. Horvátország számára kiemelten fontos terület az idegenforgalom, évente mintegy tízmillió külföldit látnak vendégül, az ebből az ágazatból származó bevétel a GDP húsz százalékát teszi ki. Nincs azonban egyensúly a két ország turizmusában, Magyarországra ugyanis jóval kevesebb horvát vendég jön, és mindeddig csak kevés kezdeményezés mutatkozott arra, hogy erről a piacról többen érkezzenek.

A horvát turisták évente mintegy egymillió dollárt költenek el külföldön, s ez az összeg a kiutazók számával együtt növekedni fog az ország uniós csatlakozása után. Magyar József, a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja azt hangsúlyozta, hogy Horvátország belépése az unióba Magyarországnak és a régiónak egyaránt fontos, mert az unión belül Közép-Európát fogja erősíteni. Hozzátette, hogy ha a belépésre sor kerülhet 2013 második felében, akkor a 2014-ben kezdődő uniós költségvetési időszak tárgyalásain már Horvátország is jelentős brüsszeli forrásokat hívhat le.

Horvátország

Horvátország

A régióban a két országnak a turizmus terén is közös tervekkel kell rendelkeznie, mert hosszútávon verseny lesz a világban, és Európának például Dél-Amerikával vagy Ázsiával is meg kell küzdenie a vendégekért. A fórumon elhangzott hozzászólásokból kiderült, hogy Magyarországon és Horvátországban egyaránt fontosnak tartják a jelenleg folyó IPA-programokat, a határ menti együttműködésben rejlő lehetőségek jobb kihasználását és a térségben élő üzletemberek találkozóit. Halmi Béla, Letenye polgármestere arról is említést tett, hogy szeptemberben először rendeznek közös vásárt a határvonalnak számító Mura hídján, ahol a határ két oldalán élő helyi termelők és vállalkozások termékeit kínálják majd.