Az MSZP ötlete a devizahitelesek megsegítésére

Az MSZP ötlete a devizahitelesek megsegítésére

Józsa IstvánJózsa IstvánA legnagyobb ellenzéki párt szerint a Mol-részvények felvásárlása miatt nem áll rendelkezésre elegendő állami fedezet a devizahitelesek megmentésére. Eszközkezelőt javasolnak.Szijjártó Péter szerint már nincs kinek segíteni, mert a kormány betartotta vállalását és senki sem kerülhet az utcára.

Józsa István, a szocialista párt országgyűlési képviselője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kormány egy évi hitegetése ellenére augusztustól ezrével kezdődhetnek meg a kilakoltatások, miközben a nehéz helyzetbe kerültek támogatása körvonalakban sem látszik. Kiemelte, a valódi segítséget egy ötszáz milliárd forintos hitelkerettel rendelkező eszközkezelő felállítása jelentené. Erre, szerinte, korábban lett volna fedezet, de az állam Mol-részvény vásárlása miatt ez a forrás már nem áll rendelkezésre.

Azt mondta, az MSZP kizárólag azt az elemét tudja elfogadni az Orbán Viktor és a Bankszövetség közötti, május végén létrejött megállapodásnak, amely állami kamattámogatásban részesítené a nagyobb lakásukat kisebbre cserélőket. A képviselő szerint az egyezség további részei már nem a kilátástalanul eladósodottak, hanem a bankok érdekeit szolgálják. Józsa István úgy látja, így van ez például a kilakoltatás korlátozása esetében is, hiszen azzal a pénzintézetek csak a lakásárak zuhanását kívánják megakadályozni, miközben becsléseik szerint mintegy kétezer család kerülhet az utcára.

Az ellenzéki képviselő emellett a probléma “átütemezéseként” értékelte a svájci frank 180 forinton való rögzítését, ugyanakkor megjegyezte, pártja támogathatónak tartana egy olyan bérlakásprogramot, amely a már meglévő, de üresen álló ingatlanokat bocsátaná rendelkezésre, elviselhető bérleti díjak fejében.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter

A miniszterelnök szóvivője szinte azonnal reagált Józsa István állításaira. Szerinte a kormány az elmúlt hetekben két olyan súlyos problémát is megoldott, amelyet az előző szocialista kormányok okoztak az országnak.

A miniszterelnök szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hosszú, kemény tárgyalások után szerezték vissza a Mol-részvények több, mint huszonegy százalékát, amellyel jelentős lépést tettek Magyarország megerősítése és a nemzeti ipar felélesztése irányába, jelentősen gyarapították a nemzeti vagyont. Hozzátette, az otthonvédelmi akcióterv elfogadásával az elmúlt nyolc év legnagyobb veszteseinek, a lakáshiteleseknek a helyzetét sikerült rendezni.

A kormány betartotta vállalását, nem engedjük, hogy akár egyetlen család is utcára kerüljön – szögezte le Szijjártó Péter.