Követendő svéd példa a magyaroknak

Követendő svéd példa a magyaroknak

Sétáló emberek

Tarlós István csütörtökön a Fenntarthatóság svéd szemmel című, a zöld városi élet, kommunikáció és építkezés svéd példáit bemutató fővárosi konferencián arról beszélt: sajnos sokan hiszik azt, hogy a természet legyőzhető, pedig a természet teljesítőképességének is vannak határai a mai nemzedéknek az a kötelessége, hogy élhető természetet adjon tovább az utána következőknek. A főpolgármester azt mondta, Magyarországon a szabadságot húsz éve úgy értelmezik, hogy közben elfeledkeznek a rendről, csak az értelmes szabadság, ami használható, a szabadságnak a renddel mindenkor párosulnia kell.

Egy égetően fontos, nemcsak Svédországot vagy Magyarországot érintő problémakör megoldásainak kereséséről van szó mondta, és megjegyezte, Budapest igen súlyos környezetvédelmi problémákkal küszködik, amelyek nem csak az utóbbi húsz évben keletkeztek. Kifejtette, hogy elsősorban a vízbázisok védelméről kell beszélni, a csatornázási munkálatok befejezéséről, a szennyvizek kezeléséről, az élővizek tisztításáról, állapotuk javításáról. Ezenkívül szó van a közlekedési gondokról – mondta, hangsúlyozva, hogy be kell vezetni a dugódíjat, autómentesíteni kell a belvárost.

tarlós István

Tarlós István

Ennek feltételei között sorolta, hogy egységes parkolási rendszerre van szükség, a város szélén és a nagy közlekedési csomópontok mentén őrzött P+R parkolókat kell létesíteni, be kell fejezni a négyes metró első szakaszának beruházását, dolgozni kell a finompor problémájának megoldásán, továbbá ki kell cserélni a közösségi közlekedési járművek jelentős részét, szabályozni kell a teherautó-forgalmat, és meg kell oldani a taxisok problémáit. Nagyon fontosnak, megkerülhetetlennek nevezte a hulladék összeggyűjtésének, kezelésének, feldolgozásának kérdését.

Nemcsak a szelektívhulladék-gyűjtők fontos, de másodlagos problémájáról, hanem általában a hulladékkezelésről van szó, mondta, hozzáfűzve, hogy kicsi a budapesti kapacitás, fejleszteni kell, óriási beruházásról van szó. Tarlós István a környezettudatos megoldások térnyerése szempontjából nagyon fontosnak nevezte a szemlélet átalakítását, már iskolás korban el kell kezdődnie ennek a nevelésnek”. Azt mondta, a gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy “a természetet arra kaptuk, hogy használjuk, de nem arra, hogy leigázzuk.

Svéd bankjegyek

Köszönetet mondott azoknak a Magyarországon működő svéd cégeknek, köztük a konferenciát is szervező Electrolux, Ericsson és HAGS vállalatnak, hogy példa értékű segítséget adnak a fővárosnak, egy környezet- és gyermekbarát módon berendezett biojátszóteret alakítanak ki a Margitszigeten. A főpolgármester szerint ez a szeptembertől működő zöld játszótér nagyon kedves és pozitív példája annak, hogy mit is lehet tenni az utánunk jövő generáció nevelése érdekében. Tarlós István hangsúlyozta, Magyarországnak tanulnia kell az előtte járók jó példáiból, mi a svédektől tanulhatunk, ebben a tekintetben előttünk járnak.

s

Cecilia Björner

A konferencia megnyitóján Cecilia Björner, Svédország budapesti nagykövete elmondta: az utóbbi egy évtizedben hazájában erősödő politikai konszenzus alakult ki a környezetvédelmi problémák megoldása érdekében; a politikusok, vállalatok és egyének összefogásának eredményeként Svédország élen jár a fenntartható fejlődésben. Utalt arra, hogy Stockholm lett tavaly Európa első zöld fővárosa. A svéd és magyar szakemberek részvételével tartott konferenciát a Váci úti Kinnarps-irodaházban rendezték meg.

A svéd Kinnarps Skandinávia legnagyobb irodabútor-gyártója, az Európa több országában is sikeres “next office” koncepció magyarországi képviselője a legszigorúbb ergonómiai követelményeknek megfelelő, a legfejlettebb telekommunikációs technológiákkal ellátott, 2006 októberében megnyílt belső átriumos Kinnarps House.

Kapcsolódó cikkek