Megújul az Uzsoki utcai kórház

Megújul az Uzsoki utcai kórház

Uzsoki KórházJövőre már XXI. századi körülmények várják a betegeket a zuglói Uzsoki utcai kórház onkológiai osztályán. A felújítással befejeződik az intézmény tíz éve tartó komplex rekonstrukciója. A most kezdődő, 1,7 milliárd forintos beruházás eredményeként korszerűbbé és gyorsabbá válhat a daganatos betegek kezelése a régióban.

Az Új Széchenyi Terv keretében zajló, 1,3 milliárd forintos uniós támogatású fejlesztési projekt támogatási szerződésének aláírását és az új épületrész alapkövének letételét csütörtökön tartották a fővárosi fenntartású egészségügyi intézményben. György István főpolgármester-helyettes az ünnepségen megköszönte a kormányzati, önkormányzati és szakmai közreműködőknek szerepvállalását a projekt elindításában, amelyhez az önkormányzat négyszáz millió forint önrészt biztosított. Emlékeztetett arra, hogy az intézményben másfél évtizeddel korábban még méltatlan körülmények között dolgoztak, de mostanra XXI. századi körülményeket, technológiákat sikerült teremteni.

a kórház udvara

Golub Iván, a kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat egyetlen sugárterápiás intézménye és centruma működik itt. Az Uzsoki utcai kórház feladata másfél millió ember sugárterápiás ellátása az észak-pesti, Nógrádot és Pest megye egy részét is magába foglaló régióban. Jelenleg háromezer-nyolcszáz-négyezer beteget ápolnak itt. A most elindított projekt a sugárterápiás kezelés teljes körű modernizációját foglalja magában. A kórház épületének bővítése mellett a fejlesztés része két új nagyenergiájú besugárzó készülék és egy CT-szimulátor beszerzése is, így csökkenni fog a sugárterápiára való, jelenleg hat-nyolc hetes várakozási idő. Az intézmény előző fejlesztési projektje idén februárban ért véget. Akkor a kórház három régi szárnyát újították fel és három új szárnyat alakítottak ki 6,5 milliárd forintból.

Az akkori projekt keretében megújult a regionális egészségügyi központ sürgősségi betegellátó osztálya, ortopéd-traumatológiája, szülészeti-nőgyógyászati, neurológiai, belgyógyászati, nukleáris medicina, valamint patológiai osztálya, illetve több szakambulancia. Az Uzsoki utcai intézmény 1927 óta működik kórházként. A főépület 1903-ban épült, eredetileg leányárvaháznak. Ma nyolcszázötven ággyal működik és több, mint ezerháromszáz dolgozóval.