Otthont nyújtó törvény hontalanoknak

Otthont nyújtó törvény hontalanoknak

Férfi és kutyája ül a padon

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója azt mondta, az új javaslat megvalósításával paradigmaváltás következne be. Az eddigi ellátás ugyanis, amelynek fő törekvése az volt, hogy senki ne fagyjon meg télen, kiegészülne azzal, minél több hajléktalannak próbáljanak meg valamilyen lakhatást biztosítani – magyarázta Győri Péter, a javaslat egyik készítője, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Menhely felirat egy falon

Ma a rendszer kevésbé koncentrál a közterületen élők befogadására. Az a cél, hogy évente kilencszáz, közterületen élő embert helyezzenek el, tizenkét hónapon keresztül. A támogatott lakhatásnak több formája van, a hajléktalanszállóktól a munkásszállókon át a bérelt lakásig. Győri Péter elmondta, tervezik egy alaplogisztikai hálózat működtetését is. A jelenlegi diszpécserszolgálatot kiegészítenék egy budai alközponttal, valamint a rendszerhez tartoznának a krízisautók és a speciális utcai szolgálatok, amelyek bármikor bárhova riaszthatók.

A javaslat szerint a főváros a másfél tucat hajléktalanellátó szervezettel nem kötne közvetlenül szerződést, hanem két szervezettel állapodna meg, a Menhely Alapítvánnyal és a Máltai Szeretetszolgálattal. A két szervezet budapesti hajléktalanügyi konzorciumot hozna létre, amelyben összefognák az ellátókat. Ez a megoldás nagyobb felelősséggel ruházná fel a civileket, és nagyobb mozgásteret adna nekik. 

Ételt tartó férfi

Győri Péter szerint az említett célokra háromszáznegyvenmillió forint, a 2010-es forrással megegyező összeg elég lenne. Ha kevesebb pénzt szánnak erre, akkor kevesebb embert tudnak majd elhelyezni – mondta. Közölte, hogy várhatóan június 22-én kerül a javaslat a Fővárosi Közgyűlés elé.