Még a héten átadják a devecseri házakat

Még a héten átadják a devecseri házakat

Építik a devecseri házakat

Muhoray Árpád vezérőrnagy elmondta, hogy Kolontáron három autót húztak ki a halastóból, amelyeket az átszakadt tározóból kiömlő vörösiszap sodort oda. Az új devecseri lakóparkban épülő nyolcvanhét ház közül az első ütemben huszonhét házat szemléznek a katasztrófavédelem révénmegbízott műszaki ellenőrök, a kolontári károsultaknak épített házakat az új tulajdonosok a használatba vételi eljárás lezárását követően, június 20-tól vehetik birtokba. A devecseriek a kivitelezés ellenőrzését követően, több ütemben, várhatóan július közepétől költözhetnek új otthonaikba.     

A kész házak

Devecser

Kedden újraindul a külterületekről összegyűjtött vörösiszapos föld és a Devecserben lebontott házak törmelékének beszállítása az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre. Eddig már kétszázhúsz ingatlant dózeroltak le. A Belügyminisztérium átutalta a devecseri önkormányzat elkülönített számlájára a károsultaknak az ingóságokkal kapcsolatos kárenyhítés készpénzes részét, így a megkötött támogatási szerződések alapján megkezdődhet a kifizetés. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át.

Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás elöntött három települést: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, és több mint százhúszan megsérültek. A kormány a katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet Veszprém megyére vonatkozóan június 30-ig meghosszabbította, és ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejeként.