Hillary Clinton Budapesten ünnepel

Hillary Clinton Budapesten ünnepel

Hillary Clinton

Az eseményen ott lesz az intézet kuratóriumának amerikai társelnöke, Condoleezza Rice volt külügyminiszter is, aki a száz éve született, 2004-ben elhunyt egykori amerikai elnök, Ronald Reagan szobrának avatására és egy konferencia miatt néhány nappal korábban érkezik Budapestre. A kuratórium magyar társelnöke Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője lesz – olvasható a hírportálon.

A budapesti amerikai nagykövetség korábban nem erősítette meg Hillary Clinton látogatását, jelezvén, hogy az utat Washingtonban jelentik be. Hillary Clinton budapesti útját, a külügyminisztert több szenátor és képviselő is elkíséri, Washingtonban vita előzte meg. Az amerikai külügyminisztérium egyes tisztviselői aggódtak, hogy a látogatást Magyarországon esetleg az Orbán-kormány politikájának nyújtott támogatásként mutathatják be, mások viszont Tom Lantos emlékének méltó megőrzése és az intézet jelentősége miatt támogatták az utat.

Tom Lantos

Tom Lantos

A portál kitért arra is, hogy az egyensúly kedvéért Hillary Clinton vélhetően találkozik majd egy-két nem kormánypárti politikussal is, köztük feltételezhetően Bajnai Gordon volt kormányfővel. Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának magyar származású, demokrata párti elnöke 2008-ban hunyt el. A róla elnevezett intézet alapítását – emlékeztet a portál – elsőként Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök vetette fel.

Hillary Clinton és családja

Hillary Clinton és családja

A gondolatról 2009-ben tárgyalt Bajnai Gordon kormánya és a Fidesz vezetése, végül az utóbbi úgy döntött, hogy a körvonalazódó kompromisszum ellenére konkrét lépésre már csak a 2010-es választások után kerüljön sor. Az Országgyűlésben a Jobbik többször is bírálta az emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó Tom Lantos Intézet ötletét, a kormány azonban, elsősorban Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár révén, visszaverte a támadásokat.